Kebab Drobiowy z Plackami Tortilla, Warzywami i z Guacamole (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Kebab Drobiowy z Plackami Tortilla, Warzywami i z Guacamole
(*SERIA - KOLOROWE
MICHY*)
Kolejna
propozycja na pyszny i kolorowy obiad. Połączenie kuchni tureckiej z meksykańską
też może być smaczne. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok. 490 g): 510 kcal
W
tym: Białka 41.86 g | Tłuszcze 16.26 g | Węglowodany 82.37 g ( w tym cukry
10.09 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki podstawowe:
(na 4 porcje)
- 4
duże pojedyncze piersi z kurczaka
- placki
tortilla
- 2
pomidory
- 1
cebula + 1 duża cebula (do pieczenia mięsa)
- ¼
główki sałaty lodowej
- 4
łyżki oleju słonecznikowego
- 2
łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
- ½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki pieprzu
-
po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
- ½
łyżeczki mielonego imbiru
- 3
ząbki czosnku
- 1½
łyżki miodu
- 2
duże, dojrzałe Awokado
- 1
duży lub dwa małe pomidory (najlepiej malinowe)
- 1
mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 1
cebula szalotka lub czerwona
- 1
limonka lub mała cytryna
-
kilka listków świeżej kolendry lub pietruszki
-
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
W
pierwszej kolejności należy przygotować marynatę.
Czosnek
obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do wyciskania czosnku.
Następnie wszystkie składniki marynaty wraz z czosnkiem dokładnie ze sobą
wymieszać
Mięso
umyć, osuszyć a następnie każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać
cieńsze plastry mięsa. Przygotowane mięso zalać marynatą, wymieszać i odstawić
do lodówki na min 1 h.
Po
tym czasie piekarnik rozgrzać do 200°C.
Dużą
cebulę obrać i przekroić na dwie części. Jedną cześć cebuli owinąć folią
aluminiową i wbić w nią patyczek szaszłykowy lub bambusową pałeczkę do sushi
ostrym końcem do góry. Tak zbudowana konstrukcja posłuży nam, jako stojak do
pieczenia mięsa. Stojak ustawić stabilnie w naczyniu żaroodpornym, którego spód
również należy wyłożyć folią aluminiową lub kawałkiem papieru do pieczenia
(dzięki temu naczynie nie zabrudzi się podczas pieczenia).
Mięso
odsączyć z marynaty i każdy płat mięsa nabijać na patyk w środkowej jego części
(najlepiej na tzw.: ,,jodełkę”). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już
uformowane na stojaku zamknąć całość drugim kawałkiem cebuli i lekko ją docisnąć,
aby utrzymywała mam mięso na stojaku.
Naczynie
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez o 1½ h.
W
tym czasie przygotować Guacamole.
Przygotowanie Guacamole:
Przygotowanie końcowe:
Sałatę umyć, osuszyć i
posiekać w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie
pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Placki Tortilli
pozwijać w kieszonki i zapiec na rozgrzanej i suchej patelni lub w tosterze na wyskakujące
grzanki. Upieczone mięso ostrożnie wyjąć z naczynia żaroodpornego i ustawić na
desce do krojenia lub w głębokim talerzu a następnie bardzo ostrym nożem skrawać
w pionie małe kawałki mięsa.
Podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce
ułożyć: odkrojone kawałki mięsa, pomidory, sałatę, cebulę, kieszonki z placków
Tortilli oraz Guacamole. Dodatkowo całość można podawać także w chlebkach pita
z dodatkiem innych sosów tj.: czosnkowy, różowy lub Barbecue.
Smacznego.
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Dziękuję i na pewno odwiedzę Pani bloga. Pozdrawiam
Usuń