Kebab Drobiowy z Plackami Tortilla, Warzywami i z Guacamole (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Kebab Drobiowy z Plackami Tortilla, Warzywami i z Guacamole

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

 

Kolejna propozycja na pyszny i kolorowy obiad. Połączenie kuchni tureckiej z meksykańską też może być smaczne. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 490 g): 510 kcal

W tym: Białka 41.86 g | Tłuszcze 16.26 g | Węglowodany 82.37 g ( w tym cukry 10.09 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki podstawowe:

(na 4 porcje)

 

- 4 duże pojedyncze piersi z kurczaka

- placki tortilla

- 2 pomidory

- 1 cebula + 1 duża cebula (do pieczenia mięsa)

- ¼ główki sałaty lodowej

 

 

Składniki na marynatę do mięsa:

 

- 4 łyżki oleju słonecznikowego

- 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 3 ząbki czosnku

- 1½ łyżki miodu

 

 

Składniki na Guacamole:

 

- 2 duże, dojrzałe Awokado

- 1 duży lub dwa małe pomidory (najlepiej malinowe)

- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)

- 1 cebula szalotka lub czerwona

- 1 limonka lub mała cytryna

- kilka listków świeżej kolendry lub pietruszki

- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 



Przygotowanie mięsa:


W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę.

Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do wyciskania czosnku. Następnie wszystkie składniki marynaty wraz z czosnkiem dokładnie ze sobą wymieszać

Mięso umyć, osuszyć a następnie każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać cieńsze plastry mięsa. Przygotowane mięso zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na min 1 h.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200°C.

Dużą cebulę obrać i przekroić na dwie części. Jedną cześć cebuli owinąć folią aluminiową i wbić w nią patyczek szaszłykowy lub bambusową pałeczkę do sushi ostrym końcem do góry. Tak zbudowana konstrukcja posłuży nam, jako stojak do pieczenia mięsa. Stojak ustawić stabilnie w naczyniu żaroodpornym, którego spód również należy wyłożyć folią aluminiową lub kawałkiem papieru do pieczenia (dzięki temu naczynie nie zabrudzi się podczas pieczenia).

Mięso odsączyć z marynaty i każdy płat mięsa nabijać na patyk w środkowej jego części (najlepiej na tzw.: ,,jodełkę”). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już uformowane na stojaku zamknąć całość drugim kawałkiem cebuli i lekko ją docisnąć, aby utrzymywała mam mięso na stojaku.



Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez o 1½  h.

W tym czasie przygotować Guacamole.

 

Przygotowanie Guacamole:

 


Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżką do miseczki. Rozgnieść widelcem na pastę lub zmiksować chwilę blenderem ręcznym. Sok z limonki lub cytryny wycisnąć do pasty z Awokado i wymieszać. Pomidory naciąć ostrym nożem na czubku, zanurzyć we wrzątku na ok 20-30 sekund a następnie obrać ze skórki. Kroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne (nie będą nam potrzebne). Pozostały miąższ pokroić w małą kostkę i dodać do pasty. Cebulę, papryczkę i kolendrę posiekać bardzo drobno, dodać do pasty. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku. Gotowe Guacamole najlepiej wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby składniki się ze sobą trochę ,,przegryzły”.

 

 

Przygotowanie końcowe:

 

Sałatę umyć, osuszyć i posiekać w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Placki Tortilli pozwijać w kieszonki i zapiec na rozgrzanej i suchej patelni lub w tosterze na wyskakujące grzanki. Upieczone mięso ostrożnie wyjąć z naczynia żaroodpornego i ustawić na desce do krojenia lub w głębokim talerzu a następnie bardzo ostrym nożem skrawać w pionie małe kawałki mięsa.

Podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: odkrojone kawałki mięsa, pomidory, sałatę, cebulę, kieszonki z placków Tortilli oraz Guacamole. Dodatkowo całość można podawać także w chlebkach pita z dodatkiem innych sosów tj.: czosnkowy, różowy lub Barbecue.








Smacznego.

 

Komentarze

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i na pewno odwiedzę Pani bloga. Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty