Jogurtowe Muffinki Kawowe

Jogurtowe Muffinki Kawowe

 

Niesamowicie pyszne, aromatyczne i mięciutkie Muffinki kawowe z dodatkiem kawałków czekolady to deser dla wielbicieli kawowych smaków. Bardzo proste do przygotowania, gdyż ciasto można przygotować nawet bez użycia miksera. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok. 91 g): 300 kcal

W tym: Białka 5.82 g | Tłuszcze 14.14 g | Węglowodany 36.40 g ( w tym cukry 16.78 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki mokre:

 

- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka ciepłej wody

- 250 g jogurtu naturalnego gęstego

- 2 duże jajka

- 100 ml oleju rzepakowego


 

 Składniki suche:

 

- 320 g mąki pszennej

- 170 g cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- 1 czubata łyżka kakao

- 1 czubata łyżeczka kawy mielonej (opcjonalnie)

 


 Dodatkowo:


 - 100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

 

 

 

Przygotowanie:

 

Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami (z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk).

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Kawę rozpuszczalną wymieszać dokładnie z 1 łyżką ciepłej wody.

W misie miksera umieścić jajka, jogurt, olej i rozpuszczoną wcześniej kawę. Całość zacząć ubijać do całkowitego połączenia się składników.

W osobnej misce wymieszać pozostałe (suche) składniki.

Suche składniki przesypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Na koniec do masy wmieszać groszki czekoladowe lub drobno posiekaną gorzką czekoladę.

Masą w równych częściach wypełnić papilotki (po ok 2½ łyżki na każdą papilotkę) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 min.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować wg własnych preferencji – kremem, polewą lub oprószyć cukrem pudrem.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty