Czekoladowo - Pomarańczowe Ciasto Hiszpańskie
Czekoladowo - Pomarańczowe Ciasto Hiszpańskie
Niesamowicie
pyszne ciasto bez dodatku nawet jednego grama mąki. Ma bardzo wyrazisty, mocno
czekoladowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Zapewniam, że wielbiciele czekoladowych smaków
będą zachwyceni. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 431 kcal
W
tym: Białka 8.06 g | Tłuszcze 31.64 g | Węglowodany 29.90 g ( w tym cukry 21.76
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
-
200 g gorzkiej czekolady
- 160
g masła
- 30
ml mleka 3,2%
- 30
g gorzkiego kakao
- 60
ml gorącej wody
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
180 g cukru trzcinowego
-
100 g posiekanych orzechów włoskich
- 5
jajek klasy M
- skórka
starta z 1 pomarańczy
- 40
ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Składniki
na polewę:
-
120 ml śmietanki kremówki 30%
- 100
g gorzkiej czekolady
-
50 g mlecznej czekolady
-
150 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie ciasta:
Tortownicę o Ø 24 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C
(górna/dolna grzałka).
Kakao dokładnie
rozmieszać w gorącej wodzie.
W garnuszku roztopić
masło z mlekiem. Gdy masło będzie już gorące i płynne zdjąć o ognia i dodać
połamaną na kawałki czekoladę. Chwilę odczekać a następnie dokładnie wymieszać
aż cała czekolada się rozpuści.
Żółtka oddzielić od
białek.
Pomarańczę wyszorować i
sparzyć wrzątkiem a następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć z niej skórkę.
Z otartej pomarańczy wycisnąć ok 40 ml soku.
W misie miksera umieścić
żółtka, rozpuszczoną czekoladę, rozmieszane w wodzie kakao, połowę cukru,
skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy i proszek do pieczenia. Zacząć
ubijać na średnich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych aż
wszystkie składniki dokładnie się połączą a masa stanie się kremowa i puszysta.
Białka ubić z pozostałym
cukrem na sztywną i lśniącą pianę a następnie przy pomocy łopatki lub rózgi delikatnie
wmieszać ją do masy czekoladowej.
Masę przelać do
tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw.:
suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić
na kratce.
Przygotowanie polewy:
Orzechy
bardzo drobno posiekać.
Śmietankę
zagotować a następnie zdjąć z ognia i dodać do niej połamane na kawałki oba
rodzaje czekolady. Wymieszać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Do
rozpuszczonej czekolady dodać posiekane orzechy i ponownie wszystko wymieszać.
Gotowa masę wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta a następnie wstawić do
lodówki na ok 1 h, aby polewa zastygła.
Udekorować
dodatkowo plastrami pomarańczy. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego.
Brzmi pysznie...
OdpowiedzUsuńI było pyszne, zapewniam ;-)
Usuń