Sernik Nowojorski
Sernik Nowojorski
Sernik
Nowojorski o śnieżnobiałej barwie jest bardzo aksamitny, idealnie gładki i równiutki.
Polewa, w której przeważ kwaśna śmietana z nutą cytryny nadaje mu bardzo
oryginalnego i niesamowitego smaku. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i
po prostu nie może się nie udać. Idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 205 kcal
W
tym: Białka 6.62 g | Tłuszcze 10.75 g | Węglowodany 21.31 g ( w tym cukry 14.53
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na spód:
- 250 g kakaowych herbatników
- 50 g masła
Składniki
na masę serową:
- 1
kg tłustego twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 200
g cukru
- 3
łyżki mąki pszennej
- 4
duże jajka klasy L
-
200 ml śmietanki 18%
- skórka
otarta z jednej cytryny
- 1
łyżeczka soku z cytryny
- 1
op. cukru z prawdziwą wanilią
Składnik
na polewę:
- 200
g śmietany 18%
-
150 ml śmietanki 30%
- 4
łyżki cukru pudru
- 1
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie spodu:
Tortownicę
o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i z zewnątrz szczelnie owinąć
folią aluminiową – najlepiej w kilku warstwach (do tortownicy nie może dostać
się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki
zmiksować w mikserze lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło
roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie
połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała konsystencja mokrego
piasku. Masę wysypać na spód formy, wyrównać i mocno ugnieść.
Odstawić
do lodówki
Przygotowanie masy serowej:
W misie miksera umieścić wszystkie składniki
jednocześnie. Zacząć ubijać od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając
obroty do najwyższych. Masę ubijać ok 4-5 min aż wszystkie składniki dokładnie
się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.
Napowietrzona masa może w trakcie pieczenia wyrosnąć a potem opadnie a tego nie
chcemy. Wierzch sernika ma być płaski i równy.
Gotowa masę wylać na herbatnikowy spód i wstawić do
większej formy wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej do
połowy wysokości tortownicy. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez
15 min w temperaturze 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec
jeszcze prze 1½ h.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki
piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do powolnego
wystygnięcia. Następnie wyjąc na blat, usunąć folię aluminiową i pozwolić mu
całkowicie wystygnąć.
Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową
przygotować polewę.
Przygotowanie
polewy:
Oba rodzaje śmietany wraz z cukrem pudrem umieścić w
misie miksera. Ubijać całość na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej i
lekko sztywnej masy. Na koniec dodać sok z cytryny i wszystko dokładnie
wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać.
Sernik wstawić do lodówki na min 6-8 h a najlepiej na
całą noc
Podawać mocno schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz