Pieczone Żeberka w Sosie Barbecue z Kaszą Bulgur i Warzywami (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Pieczone Żeberka w Sosie Barbecue z Kaszą Bulgur i Warzywami
(*SERIA
- KOLOROWE MICHY*)
Żeberka
wieprzowe (pieczone) mają dużą zawartość białka, które chroni organizm przed
utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga także jej regenerację
po intensywnym wysiłku fizycznym. Dodatkowo jest też bardzo sycącym
składnikiem, który tłumi apetyt na długi czas. Pieczone żeberka wieprzowe są
bogate także w witaminę B6, która bierze udział procesie spalania tłuszczy. Jest
też ona niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego.
Natomiast zawarty w pieczonych żeberkach potas zapewnia równowagę elektrolitową
organizmu, chroni pracę serca i mózgu. Niedobór potasu może powodować uczucie
zmęczenia, drażliwość i podwyższać ciśnienie krwi. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji ok 527 g: 829 kcal
W
tym: Białka 37.46 g | Tłuszcze 45.14 g | Węglowodany 54.37 g ( w tym cukry
13.77 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 400 g żeberek wieprzowych
- 4
łyżki sosu Barbecue
-
ok 10 różyczek z brokułu
-
200 g kaszy bulgur
- 1
awokado
-
sól, pieprz
- 2
łyżki oliwy z oliwek
-
10 pomidorków koktajlowych
-
120 g mini marchewek
- ½ cytryny
Składniki
na francuski sos sałatkowy:
- 3
łyżki oliwy z oliwek
- 1
łyżeczka miodu
- 1
łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- ½
łyżeczki musztardy Dijon
- ½
łyżeczki oregano
- ⅓ łyżeczki suszonego tymianku
- ⅓ łyżeczki suszonej bazylii
- ⅓ łyżeczki granulowanego czosnku
- ⅓ łyżeczki suszonej natki pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 150°C.
Żeberka
umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie skropić oliwą z oliwek. Natrzeć
mięso solą, pieprzem i sosem Barbecue. Tak przygotowane mięso umieścić w
rękawie piekarniczym, szczelnie zamknąć oba końce rękawa i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 2½ h.
Na
ok 30 min przed końcem pieczenia mięsa ugotować kaszę bulgur, różyczki brokułów
i mini marchewki.
Awokado
przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny a następnie pokroić w
plasterki
Pomidorki
koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki.
Podawać
na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: upieczone żeberka, kaszę, awokado,
brokuły, pokrojone pomidorki oraz mini marchewki. Warzywa polać sosem
sałatkowym a kaszę sosem powstałym w procesie pieczenia żeberek.
Przygotowanie sosu sałatkowego:
Wszystkie
składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać a następnie przy pomocy
ręcznej ubijaczki ubijać intensywnie przez kilka minut, aby sos lekko
zgęstniał.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz