Kotleciki Rybne
Kotleciki Rybne
Kotlety
rybne to prosty i idealny pomysł na obiad, o każdej porze roku. Forma kotletów
mielonych to również świetny pomysł na przemycenie zdrowej ryby do jadłospisu
dzieci. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 101 kcal
W
tym: Białka 13.98 g | Tłuszcze 2.06 g | Węglowodany 6.88 g ( w tym cukry 0.76
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza bez skóry
- 2
jajka
- 1
cebula
-
ok 4 łyżki mąki pszennej
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
- 1
łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Cebule
obrać i drobno posiekać. W rondelku podgrzać masło klarowane i zeszklić w nim
na złoty kolor posiekana cebulę. Przestudzić.
Filety
z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Zmielić go razem z podsmażoną
cebulką w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej ryby dodać jajka, mąkę i
przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kotleciki
a następnie każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.
Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Podawać
na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz