Grillowany Łosoś z Awokado, Brokułami i Frytkami z Batatów (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Grillowany Łosoś z Awokado, Brokułami i Frytkami z Batatów
(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Mega
smaczne i kolorowe danie obiadowe. Łososiem warto zastąpić inne mięsa w czasie
obiadu. Ma on co prawda sporo kalorii, lecz zawiera wiele cennych składników
odżywczych. Jest bogatym źródłem białka i ma niską zawartość sodu. Zawarte w
nim białko pozwala zachować masę mięśniową w trakcie odchudzania. Witamina B1 pomaga
spalać tłuszcze. Natomiast witamina B12 wspomaga nasz układ nerwowy i kostny. Świeży
łosoś to również źródło witaminy D która poprawia również pracę naszego układu
odpornościowego. Natomiast zawarty w łososiu potas
wspomaga gospodarkę elektrolitową organizmu oraz pracę mózgu i serca. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji ok 524 g: 658 kcal
W
tym: Białka 48.13 g | Tłuszcze 46.21 g | Węglowodany 48.91 g ( w tym cukry
16,75 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 600 g fileta z łososia
- 3
łyżki sosu Barbecue
-
ok 10 różyczek z brokułu
- 1
duży batat ok 400 g
- 1
awokado
-
sól, pieprz, granulowany czosnek
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 1
łyżka klarowanego masła
- 2
łyżki bułki tartej
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Batat
obrać ze skórki i pokroić w słupki. Następnie skropić go oliwą z oliwek i
oprószyć solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Wymieszać, aby przyprawy
równomiernie pokryły wszystkie kawałki batatu. Rozłożyć na blaszce wyłożonej
papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min. Co 15 min
delikatnie przemieszać frytki na blaszce, aby równomiernie się opiekły.
Filety
z łososia podzielić na porcje, usunąć skórę a następnie umyć i osuszyć na
ręczniku papierowym. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Nasmarować cienką warstwą oliwy z oliwek oraz sosem Barbecue (po obu stronach).
Odstawić do lodówki na ok 20 min.
Awokado
przekroić na pół, usunąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny i pokroić w
plasterki.
Różyczki
z brokułów ugotować w osolonej wodzie do poziomu miękkości al dente.
W rondelku
roztopić masło i podsmażyć na nim bułkę tartą uważając, aby się nie przypaliła.
Na
ok 20 min przed upieczeniem się frytek rozpocząć grillowanie ryby. Patelnię grillową
mocno rozgrzać i delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Rybę smażyć po ok 3 do 4
min na każdej stronie aż nabierze lekko złotego koloru.
Podawać
na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: łososia, awokado, brokuły i
frytki z batata. Awokado posypać odrobiną białego sezamu a brokuły polać sosem
z bułki tartej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz