Grillowany Halloumi z Pieczonym Batatem i Warzywami (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Grillowany Halloumi z Pieczonym Batatem i Warzywami

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Oryginalny ser Halloumi wytwarzany jest tylko na Cyprze. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E i K a także fosfor, magnez, potas, sod i wapń. Ponieważ nie zawiera on witaminy C ani błonnika pokarmowego, warto łączyć go z owocami lub warzywami. Ser nie należy do serów tłustych, dlatego spokojnie mogą go jeść osoby, które dbają o linię. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 633 g): 758 kcal

W tym: Białka 37.33 g | Tłuszcze 51.17 g | Węglowodany 40.36 g ( w tym cukry 18.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

(na 2 porcje)

 

- 225 g sera Halloumi

- 1 średni batat

- 1 awokado

- 10 różyczek brokułu

- 10 pomidorków koktajlowych

- kilka plastrów buraczków konserwowych lub kiszonych

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz, papryka

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.

Batat umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Polać oliwą z oliwek i oprószyć przyprawami (sól, pieprz, papryka). Przełożyć do naczynia żaroodpornego a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 45 min.

Na około 20 min przed końcem pieczenia batatu ugotować do miękkości w osolonej wodzie różyczki brokułu.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę a połówki pokroić w cienkie plastry. Dekoracyjnie ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny.

Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.

Patelnię grillową skropić odrobiną oliwy z oliwek i mocno rozgrzać. Ser Halloumi pokroić w ok 1 cm plastry i układać na rozgrzanej patelni. Grillować po ok 2-3 min z obu stron aż lekko się przyrumieni z zewnątrz i będzie miękki w środku.

Podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: upieczony batat, grillowane kawałki sera Halloumi, awokado, brokuły, pokrojone pomidorki i kilka plastrów konserwowego lub kiszonego buraka. Całość można dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty