Grillowany Halloumi z Pieczonym Batatem i Warzywami (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Grillowany Halloumi z Pieczonym Batatem i Warzywami
(*SERIA
- KOLOROWE MICHY*)
Oryginalny
ser Halloumi wytwarzany jest tylko na Cyprze. Wytwarza się go z mleka owczego lub
mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten zawiera wiele witamin i
składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz witaminy A, D,
E i K a także fosfor, magnez, potas, sod i wapń. Ponieważ nie zawiera on witaminy
C ani błonnika pokarmowego, warto łączyć go z owocami lub warzywami. Ser nie
należy do serów tłustych, dlatego spokojnie mogą go jeść osoby, które dbają o
linię. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok. 633 g): 758 kcal
W
tym: Białka 37.33 g | Tłuszcze 51.17 g | Węglowodany 40.36 g ( w tym cukry
18.17 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 2 porcje)
-
225 g sera Halloumi
- 1
średni batat
- 1
awokado
-
10 różyczek brokułu
-
10 pomidorków koktajlowych
-
kilka plastrów buraczków konserwowych lub kiszonych
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- sól,
pieprz, papryka
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 190°C. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
Batat umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Polać oliwą z oliwek i oprószyć przyprawami (sól, pieprz, papryka). Przełożyć do naczynia żaroodpornego a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 45 min.
Na
około 20 min przed końcem pieczenia batatu ugotować do miękkości w osolonej wodzie
różyczki brokułu.
Awokado
przekroić na pół, usunąć pestkę a połówki pokroić w cienkie plastry.
Dekoracyjnie ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
Pomidorki
umyć i pokroić w ćwiartki.
Patelnię
grillową skropić odrobiną oliwy z oliwek i mocno rozgrzać. Ser Halloumi pokroić
w ok 1 cm plastry i układać na rozgrzanej patelni. Grillować po ok 2-3 min z
obu stron aż lekko się przyrumieni z zewnątrz i będzie miękki w środku.
Podawać
na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: upieczony batat, grillowane
kawałki sera Halloumi, awokado, brokuły, pokrojone pomidorki i kilka plastrów
konserwowego lub kiszonego buraka. Całość można dodatkowo doprawić świeżo mielonym
pieprzem i solą morską.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz