Ciasto z Rurkami
Ciasto z Rurkami
Pyszne
i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Ciasto można także
przygotować w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast pieczonych blatów można
użyć czekoladowych herbatników. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 365 kcal
W
tym: Białka 5.81 g | Tłuszcze 26.22 g | Węglowodany 26.00 g ( w tym cukry 16.14
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
- 6
jajek
-
250 g mąki pszennej typu 450
-
150 g cukru trzcinowego
- 6
łyżek kakao
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół szklanki oleju
-
pół szklanki mleka
- 1
łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
-
garść posiekanych, ulubionych orzechów
Składniki
na krem:
-
500 g serka Mascarpone
-
500 ml śmietany kremówki
- 6
łyżki cukru pudru
- 2
opakowania śmietan-fix’u
Dodatkowo:
- 1
½ opakowania rurek waflowych z
kremem o smaku czekoladowym
-
250 ml mocnej gorzkiej herbaty
-
200 g gorzkiej czekolady
-
150 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik
rozgrzać do 170°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji
górna/dolna grzałka. Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i
spód).
Zaparzyć szklankę bardzo mocnej herbaty, aby zdążyła przestygnąć.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej. Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Na koniec przy pomocy łopatki do masy delikatnie wmieszać posiekane orzechy.
Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu:
W
misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć
ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier
wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż
masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie
ślady łopatek miksera.
Przygotowanie końcowe:
Z
upieczonego ciasta ściąć wybrzuszony wierzch.
Ciasto
podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat umieścić ponownie w blaszce. Dość obficie nasączyć blat
zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć połowę kremu. Równo
rozprowadzić go na całej powierzchni ciasta. Na kremie ciasno poukładać
rurki, jedna obok drugiej. Na rurkach rozprowadzi drugą połowę kremu, wyrównać a
następnie przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Drugi blat
również nasączyć herbatą.
W
garnuszku zagotować 150 ml śmietanki a następnie zdjąć z ognia. Do śmietanki
dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż cała czekolada całkowicie się
rozpuści a masa będzie jednolita i gładka. Gotową polewą oblać wierzch ciasta,
odczekać kilka minut aż polewa przestygnie i wstawić całość do lodówki na kilka
godzina a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz