Ciasto z Rurkami

Ciasto z Rurkami

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Ciasto można także przygotować w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast pieczonych blatów można użyć czekoladowych herbatników. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 365 kcal

W tym: Białka 5.81 g | Tłuszcze 26.22 g | Węglowodany 26.00 g ( w tym cukry 16.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 6 jajek

- 250 g mąki pszennej typu 450

- 150 g cukru trzcinowego

- 6 łyżek kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pół szklanki oleju

- pół szklanki mleka

- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego

- garść posiekanych, ulubionych orzechów

 

Składniki na krem:

- 500 g serka Mascarpone

- 500 ml śmietany kremówki

- 6 łyżki cukru pudru

- 2 opakowania śmietan-fix’u

 

Dodatkowo:

- 1 ½  opakowania rurek waflowych z kremem o smaku czekoladowym

- 250 ml mocnej gorzkiej herbaty 

- 200 g gorzkiej czekolady

- 150 ml śmietanki kremówki

 

 

Przygotowanie ciasta:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka. Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).

Zaparzyć szklankę bardzo mocnej herbaty, aby zdążyła przestygnąć.

W misie miksera umieścić jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej. Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Na koniec przy pomocy łopatki do masy delikatnie wmieszać posiekane orzechy.

Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 


Przygotowanie kremu:

 

W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera.

 


Przygotowanie końcowe:

 

Z upieczonego ciasta ściąć wybrzuszony wierzch.

Ciasto podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat umieścić ponownie w blaszce. Dość obficie nasączyć blat zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć połowę kremu. Równo rozprowadzić go na całej powierzchni ciasta. Na kremie ciasno poukładać rurki, jedna obok drugiej. Na rurkach rozprowadzi drugą połowę kremu, wyrównać a następnie przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Drugi blat również nasączyć herbatą.  

W garnuszku zagotować 150 ml śmietanki a następnie zdjąć z ognia. Do śmietanki dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści a masa będzie jednolita i gładka. Gotową polewą oblać wierzch ciasta, odczekać kilka minut aż polewa przestygnie i wstawić całość do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.

Podawać schłodzony.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty