Zapiekany Kurczak z Mozzarellą i Pomidorami
Zapiekany Kurczak z Mozzarellą i Pomidorami
Szybki
obiad we włoskim stylu. Filety z piersi kurczaka zapiekane z mozzarellą, bazylią
i pomidorami będzie smakował każdemu domownikowi. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok
369 g): 392 kcal
W tym: Białka 49.79 g | Tłuszcze 18.19 g
| Węglowodany 7.43 g ( w tym cukry 4.62 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 400 do 500 g piersi z kurczaka
- 2 szt. pomidora
- 2 kulki sera Mozzarella
- sok ½ cytryny
- 2 garście świeżej rukoli
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
190°C. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oliwy z oliwek
Piersi kurczaka umyć i
osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć ciasno w naczyniu
żaroodpornym i skropić sokiem z ½ cytryny.
Pomidory sparzyć
wrzątkiem a następnie obrać ze skorki. Pokroić w łódeczki i ułożyć na wierzchu
mięsa.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i zapiekać przez 30 - 35 minut. Po tym czasie na chwilę bardzo
ostrożnie wyjąc naczynie z piekarnika i dodać ser Mozzarella pokrojony w
plastry. Całość wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 5
minut, aż ser się roztopi i zapiecze.
Podawać na ciepło wraz z
porcją umytej i osuszonej rukoli oraz z ugotowanymi, ulubionymi warzywami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz