Syrop Waniliowy
Syrop Waniliowy
Domowy syrop waniliowy do idealny dodatek do
ciast, deserów, kawy lub drinków. Syrop jest bardzo aromatyczny. Zdecydowanie polecam
wykonanie własnego syropu w warunkach domowych niż kupowanie gotowych w
sklepach gdzie do końca nigdy nie mamy pewności, jakie składniki zostały użyte
do jego produkcji. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej łyżeczce (ok 5 g): 8 kcal
W
tym: Białka 0 g | Tłuszcze 0 g | Węglowodany 2.10 g ( w tym cukry 2.08 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na
ok 300 ml)
- 1
szklanka wody
- 120 g białego
cukru
- 60 g brązowego cukru
- szczypta
soli
- 1
laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić ostrym nożem na
pól i wydrążyć z obu połówek pestki.
W
garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, sól, oba rodzaje cukru, wydrążone pestki
wanilii wraz z laską. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć gaz
do minimum i gotować przez kilkanaście min aż mieszanka zacznie lekko gęstnieć
a kolor zmieni się na lekko brązowy. Mieszać całość od czasu do czasu.
Gotowy
syrop należy wystudzić a następnie przelać do szklanej, zakręcanej butelki i przechowywać
w lodówce max do 2 tygodni.
Przed
użyciem mocno wstrząsnąć butelką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz