Syrop Waniliowy

 Syrop Waniliowy

 

Domowy syrop waniliowy do idealny dodatek do ciast, deserów, kawy lub drinków. Syrop jest bardzo aromatyczny. Zdecydowanie polecam wykonanie własnego syropu w warunkach domowych niż kupowanie gotowych w sklepach gdzie do końca nigdy nie mamy pewności, jakie składniki zostały użyte do jego produkcji. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej łyżeczce (ok 5 g): 8 kcal

W tym: Białka 0 g | Tłuszcze 0 g | Węglowodany 2.10 g ( w tym cukry 2.08 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 300 ml)

 

- 1 szklanka wody

- 120 g białego cukru

- 60 g brązowego cukru

- szczypta soli

- 1 laska wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

Laskę wanilii przekroić ostrym nożem na pól i wydrążyć z obu połówek pestki.

W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, sól, oba rodzaje cukru, wydrążone pestki wanilii wraz z laską. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez kilkanaście min aż mieszanka zacznie lekko gęstnieć a kolor zmieni się na lekko brązowy. Mieszać całość od czasu do czasu.

Gotowy syrop należy wystudzić a następnie przelać do szklanej, zakręcanej butelki i przechowywać w lodówce max do 2 tygodni.

Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.

 



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty