Murzynek z Kremem Adwokatowym
Murzynek z Kremem Adwokatowym
Połączenie
czekoladowego, wilgotnego ciasta z kremem Adwokatowym jest niesamowicie pyszne,
gdyż krem uzupełnia jego smak a nie dominuje w nim. Ciasto to jest idealne na
każdą okazję. Naprawdę zachęcam do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 321 kcal
W tym: Białka 4.32 g | Tłuszcze 19.09 g
| Węglowodany 24.01 g ( w tym cukry 21.28 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 150 g cukru trzcinowego
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- garść groszków czekoladowych lub 100 g
gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu
waniliowego
Składniki na krem:
- 200 ml likieru Adwokat
- 250 g serka Mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fix’u
Dodatkowo:
- 400 g powideł śliwkowych lub wiśniowych
- 250 ml mocnej gorzkiej herbaty
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 170°C
w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji
górna/dolna grzałka. Tortownicę o Ø 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i
spód).
Zaparzyć szklankę bardzo
mocnej herbaty, aby zdążyła przestygnąć.
W misie miksera umieścić
jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania
gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć
obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do
masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia
przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej.
Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Na koniec do masy przy
użyciu łopatki lub łyżki wmieszać groszki czekoladowe lub posiekaną na drobne
kawałki czekoladę.
Gotową masę przelać do
tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min do tzw.:
suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić
na kratce.
Przygotowanie kremu:
W misie miksera umieścić
mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć ubijać na niskich
obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier wymieszać ze śmietan-fix’em
i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż masa stanie się jednolita i
gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera. Następnie
zmniejszyć obroty na najniższe i powoli wlać dobrze schłodzony likier Adwokat.
Miksować krótko tylko do chwili aż likier dokładnie połączy się z kremem.
Przygotowanie końcowe:
Z upieczonego ciasta ściąć
wybrzuszony wierzch i zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami na kruszonkę.
Odstawić na bok.
Pozostałą część ciasta
podzielić na dwa równe blaty. Pierwszy blat umieścić ponownie w tortownicy i zapiąć
rant lub założyć specjalną obręcz do tortów. Dość obficie nasączyć blat
zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć połowę konfitury
śliwkowej lub wiśniowej. Równo rozprowadzić ją na całej powierzchni blatu ciasta.
Na konfiturę wyłożyć połowę kremu Adwokatowego, wyrównać i przykryć drugim
blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Drugi blat również nasączyć herbatą i
wysmarować drugą połową konfitury. Dodać pozostałą część kremu, wyrównać.
Wierzch kremu posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z ciasta.
Ciasto wstawić do
lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz