Maślane Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie
Maślane Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie
Te
pyszne i niesamowicie mięciutkie maślane bułeczki z lekko chrupiącą skórką w
kształcie małych podłużnych chlebków to idealna propozycja na pyszne śniadanie.
Piecze się je w formie składanych segmentów do odrywania. Bułeczki te zostały
wymyślone w hotelu Parker House w Bostonie i są tam ciągle podawane (stąd też
wynika ich nazwa). Dość długo utrzymują także świeżość, co jest ich kolejną
zaletą. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 1 bułeczce (ok 47
g): 135 kcal
W tym: Białka 3.83 g | Tłuszcze 4.23 g |
Węglowodany 20.34 g ( w tym cukry 2.76 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 12 bułeczek)
- ±300 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży
instant
- 125 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 30 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 15 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Przygotowanie:
Masło roztopić na gazie
lub w kuchence mikrofalowej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mleko lekko podgrzać do
ok 33°C. Dodać do niego 2 łyżki mąki, cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i
odstawić na ok 10 min, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku użycia suchych
drożdży ten proces można pominąć i dodać drożdże od razu, bezpośrednio do mąki.
Do misy miksera (lub na stolnicę
w przypadku wyrabiania ciasta ręcznie) przesiać pozostałą część mąki, dodać
jajko i roztopione (przestudzone) masło. Gdy drożdże w mleku już napęcznieją
całą zawartość dodać także do misy miksera i przy pomocy haka do wyrabiania
ciasta wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto zbyt mocno
się kleiło dosypać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo. Z ciasta uformować
kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości na ok. 1½ h.
Wyrośnięte ciasto ponownie,
krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach
ok. 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć wzdłuż dłuższego boku na 4 równe pasy (o
szerokości ok 5 cm każdy). Każdy pasek
podzielić na kolejne 3 części - powstanie 12 małych prostokątów.
Powierzchnię każdego
kawałka cista posmarować roztopionym masłem i złożyć prawie na pół posmarowaną
powierzchnią do środka zostawiając ok 1 cm rant w dolnej części ciasta. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedna za drugą, ale tak, aby każda
następna opierała się na wystającym 1 - centymetrowym rancie.
Wierch każdej bułeczki posmarować odrobiną roztopionego masła a następnie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min, aby bułeczki ponownie podrosły.
Piekarnik rozgrzać do
220°C w przypadku pieczenia z funkcją górna/dolan grzałka lub do 200°C w
przypadku uruchomienia funkcji z termoobiegiem.
Wyrośnięte bułeczki
wstawić do nagranego piekarnika i piec przez 15 min do uzyskania lekko złotego,
rumianego koloru. Po upieczeniu wystudzić chwile na kratce i podawać na stół.
Bułeczki przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły zbyt szybko.
*Jeśli chcemy cieszyć
się pysznymi, ciepłymi i świeżutkimi bułeczkami z samego rana, ciasto można
przygotować dzień wcześniej w godzinach wieczornych. Schować ciasto na noc do
lodówki a następnego dnia wyjąć je i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, aby
nabrało pokojowej temperatury. Po tym czasie można przystąpić do formowania
bułeczek i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi wyżej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz