Faworki Piwne

 Faworki  Piwne


To moim zdaniem najlepszy przepis na faworki. Najczęściej smażymy je w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić je częściej. Przepis ten jest też bardzo prosty. Faworki wychodzą niesamowicie delikatne, kruche i pulchne. Zachęcam do wypróbowania.  

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 264 kcal

W tym: Białka 7.72 g | Tłuszcze 5.11 g | Węglowodany 45.00 g ( w tym cukry 7.47 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 4 żółta

- 3 łyżki cukru trzcinowego

- 250 g mąki pszennej

- ½ szklanki dowolnego (alkoholowego) jasnego piwa

 


Dodatkowo:


- ok ½ litra oleju do smażenia

- cukier puder do oprószenia faworków

 

 

Przygotowanie:


Żółtka oddzielić od białek. Białka można wykorzystać do upieczenia np.: bezy. Żółtka umieść z cukrem w misie miksera i ubić na gładką i puszystą masę. Ucierać tak długo, aż cały cukier się rozpuści.

Do ubitej masy żółtkowej dodać mąkę oraz piwo i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blat i uformować kulkę. Przy pomocy wała kilkukrotnie poubijać ciasto, aby wtłoczyć do niego trochę powietrza, dzięki czemu faworki będą bardziej kruche, chrupiące i puchate.

Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek – o grubości min 1 mm. Ciasto należy podsypywać odrobiną mąki, aby nie przyklejało się do blatu. Przy użyciu radełka do pizzy lub noża wykrawać wąskie paski o wymiarach ok 3 x 12 cm. Po środku każdego paska zrobić krótkie nacięcie i przewlec prze nie jeden koniec ciasta, aby utworzyć kształt złożonej kokardki.

Tak przygotowane faworki, partiami wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 









Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty