Faworki Piwne
Faworki Piwne
To
moim zdaniem najlepszy przepis na faworki. Najczęściej smażymy je w czasie
karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową,
lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić je częściej. Przepis ten jest też bardzo
prosty. Faworki wychodzą niesamowicie delikatne, kruche i pulchne. Zachęcam do
wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 264 kcal
W tym: Białka 7.72 g | Tłuszcze 5.11 g |
Węglowodany 45.00 g ( w tym cukry 7.47 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 4 żółta
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 250 g mąki pszennej
- ½ szklanki dowolnego (alkoholowego) jasnego
piwa
Dodatkowo:
- ok ½ litra oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek. Białka można wykorzystać do upieczenia np.: bezy. Żółtka umieść z cukrem
w misie miksera i ubić na gładką i puszystą masę. Ucierać tak długo, aż cały
cukier się rozpuści.
Do ubitej masy żółtkowej
dodać mąkę oraz piwo i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie wyrobić gładkie i
elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blat i uformować kulkę. Przy pomocy
wała kilkukrotnie poubijać ciasto, aby wtłoczyć do niego trochę powietrza,
dzięki czemu faworki będą bardziej kruche, chrupiące i puchate.
Następnie ciasto rozwałkować
na cienki placek – o grubości min 1 mm. Ciasto należy podsypywać odrobiną mąki,
aby nie przyklejało się do blatu. Przy użyciu radełka do pizzy lub noża wykrawać
wąskie paski o wymiarach ok 3 x 12 cm. Po środku każdego paska zrobić krótkie nacięcie
i przewlec prze nie jeden koniec ciasta, aby utworzyć kształt złożonej kokardki.
Tak przygotowane faworki,
partiami wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć
na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz