Domowy Cukier Waniliowy
Domowy Cukier Waniliowy
Domowy cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią to z pewnością produkt, który każdy miłośnik domowych wypieków powinien
mieć w domu. Domowy cukier jest bardzo aromatyczny i dość mocny. Zamiast
kupować sklepowe odpowiedniki z wątpliwym składem warto zainwestować troszkę
więcej pieniędzy i wykonać własny pełnowartościowy produkt w zaledwie kilka
chwil. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej łyżeczce (ok 5 g): 20 kcal
W
tym: Białka 0 g | Tłuszcze 0 g | Węglowodany 5.03 g ( w tym cukry 4.99 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na
ok 300 ml)
- 300
g drobnego białego cukru
- 2
laski wanilii
Przygotowanie:
Drobny
cukier do wypieków przesypać do słoiczka (nie stosować cukru pudru). Laski wanilii
przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i wydrążyć z nich nasionka. Nasionka
przełożyć do słoiczka z cukrem i wymieszać. Pozostałe po wydrążaniu nasionek
laski pokroić na mniejsze kawałki i również umieścić w cukrze.
Słoiczek
szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie. Proponuję raz
dziennie dokładnie przemieszać zawartość słoiczka gdyż cukier będzie chłonął
wilgoć z wanilii i może się delikatnie zbrylać. Aby utrzymać jego luźną
konsystencję należy go od czasu do czasu przemieszać.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz