Domowy Cukier Waniliowy

Domowy Cukier Waniliowy

 

Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią to z pewnością produkt, który każdy miłośnik domowych wypieków powinien mieć w domu. Domowy cukier jest bardzo aromatyczny i dość mocny. Zamiast kupować sklepowe odpowiedniki z wątpliwym składem warto zainwestować troszkę więcej pieniędzy i wykonać własny pełnowartościowy produkt w zaledwie kilka chwil. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej łyżeczce (ok 5 g): 20 kcal

W tym: Białka 0 g | Tłuszcze 0 g | Węglowodany 5.03 g ( w tym cukry 4.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na ok 300 ml)

 


- 300 g drobnego białego cukru

- 2 laski wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

Drobny cukier do wypieków przesypać do słoiczka (nie stosować cukru pudru). Laski wanilii przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i wydrążyć z nich nasionka. Nasionka przełożyć do słoiczka z cukrem i wymieszać. Pozostałe po wydrążaniu nasionek laski pokroić na mniejsze kawałki i również umieścić w cukrze.

Słoiczek szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie. Proponuję raz dziennie dokładnie przemieszać zawartość słoiczka gdyż cukier będzie chłonął wilgoć z wanilii i może się delikatnie zbrylać. Aby utrzymać jego luźną konsystencję należy go od czasu do czasu przemieszać.

 




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty