Domowe Burgery
Domowe
Burgery
Najlepsze
burgery to te, które zrobimy sobie sami, gdyż mamy wówczas pewność, co, do
jakości użytych produktów. Pyszne, kolorowe warzywa, soczysty kotlet z mielonej
wołowiny a to wszystko zamknięte w świeżej i mięciutkiej bułce…. mniam, mniam.
Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 1 porcji (ok 245 g): 480 kcal
W tym: Białka 14.62 g | Tłuszcze 29.69 g
| Węglowodany 38.76 g ( w tym cukry 11.50 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na kotlety:
(na 4 porcje)
-
min 500 g wołowiny - np. łata, antrykot, pręga (opcjonalnie gotowe wołowe mięso
mielone)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów
- 1 duży pomidor malinowy
- 1średnia cebula
- ser cheddar w plastrach
- pikle, czyli ogórki konserwowe o
delikatnie słodkim posmaku lub korniszony lub ogórki kiszone
- garść ulubionej sałaty np.: lodowej, rukoli,
roszponki
- musztarda Dijon, ketchup, różowy sos
majonezowy lub majonez
Przygotowanie:
Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się, na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju. Można użyć mięsa mieszanego takiego jak np.: na gulasz, idealne będzie pomieszanie różnych rodzajów mięsa np.: antrykotu, łaty wołowej oraz pręgi.
Mięso należy najpierw umyć pod bieżącą wodą. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tace cebulę oraz jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników i do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę podzielić na 4 równe części i uformować z każdej z nich kotlet o grubości ok 1½ cm i średnicy o min 1½ cm większej niż średnica bułki (mięso w procesie smażenia zawsze się kurczy).
Tak przygotowane kotlety smażyć po ok 3-4 min na każdej stronie na
dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej) grillowej (bez użycia tłuszczu) lub na
grillu elektrycznym a w sezonie letnim na grillu tradycyjnym. Stopień
wysmażenia należy jednak cały czas kontrolować i dopasować do własnych
preferencji.
Gdy kotlety będą już prawie gotowe można rozpocząć proces składania burgerów. Bułki przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie lekko podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni (lub na kratce z grilla).
Pomidory, cebulę, ser i ogórki, (jeśli używamy korniszonów lub ogórków kiszonych) pokroić w plastry (pikle zazwyczaj są już w plastrach). Sałatę posiekać w szerokie paski.
Na talerzu ułożyć spodnią część ciepłej bułki. Posmarować ketchupem i ułożyć sałatę. Na sałacie położyć kotlet i przykryć go plastrem sera. Dodać sos majonezowy. Na sosie ułożyć plaster pomidora oraz cebulę. Całość posmarować odrobiną musztardy, przykryć plastrami ogórka i zamknąć górną częścią bułki.
Spiąć długą wykałaczką i od razu podawać np.: z frytkami lub sałatką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz