Czekoladowe Banoffee

Czekoladowe Banoffee

 

Ciasto Banoffee z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym miłośnikom słodkości. Jest to idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy. Można je również przygotować w formie bez pieczenia używając zmielonych herbatników, krakersów lub gotowych ciasteczek biszkoptowych, jako spód. Ja dziś prezentuję wersję z pieczonym lekko czekoladowym biszkoptem i zachęcam do wypróbowania.  

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 291 kcal

W tym: Białka 4.54 g | Tłuszcze 20.22 g | Węglowodany 22.91 g ( w tym cukry 14.38 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na biszkopt:

 

 - 6 jajek

- 160 g mąki pszennej

- 160 g cukru

- 40 mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 90 g oleju ( ok 9 łyżek)

- 3 łyżeczki ciemnego kakao

 

 

Składniki na masę karmelową:

 

-150 g drobnego cukru (ale nie cukru pudru)

- 50 ml śmietanki 30%

- sok z cytryny

- 50 ml gorącej wody

- 40 g masła

 


Dodatkowo:

 

- 3 duże banany

- 250 g serka Mascarpone

- 500 ml śmietanki kremówki min 30 %

- 4 łyżki cukru pudru

- 250 ml mocnej herbaty

- garść suszonych bananów

 

 

Przygotowanie biszkoptu:


Piekarnik rozgrzać do 180°C (dolna/górna grzałka – bez termoobiegu). Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Zaparzyć szklankę mocnej herbaty i odstawić do przestygnięcia. Herbatę można delikatnie posłodzić.  

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier. Miksować tak długo, aż cały cukier się rozpuści a masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera do niskich i do gotowej masy białkowej zacząć dodawać żółtka (pojedynczo).

W osobnej miseczce wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i przy użyciu łopatki lub rózgi dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Na koniec dodać olej i całość ponownie krótko wymieszać.

Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 45 min. Po upieczeniu ostrożnie wyjąc tortownicę z piekarnika i upuścić / rzucić nią o blat lub podłogę z wysokości ok 50-60 cm., dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie i będzie równy. Gdy ciasto ostygnie delikatnie nożem oddzielić boki ciasta od formy a następnie wypiąć rant.

Biszkopt podzielić na dwa blaty w proporcjach ⅔ do ⅓ (dolny powinien być grubszy i wyższy - ok ⅔ wysokości całego biszkoptu a drugi cieńszy ok ⅓ wysokości całego biszkoptu).

 


Przygotowanie masy karmelowej:

 

Banany obrać ze skórki, pokroić w grube plastry i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Mocno rozgrzać patelnię, wysypać na dno warstwę cukru. Gdy pierwsza warstwa zacznie się topić, stopniowo dosypywać resztę cukru.

Gdy cały cukier się już wytopi, ostrożnie wlać gorącą wodę i energicznie mieszać do całkowitego połączenia. Następie dodać 40 g masła i mieszać, aż masło się roztopi i także połączy z karmelem. Na koniec dodać śmietankę i całość chwilę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając. Do szklanki odlać trochę powstałego sosu/masy (będzie potrzebna do końcowej dekoracji) i odstawić w chłodne miejsce.

Do pozostałej na patelni części karmelu dodać pokrojone banany i smażyć je (na małym ogniu) przez ok. 3-4 minuty, całość od czasu do czasu delikatnie mieszając.

 


Przygotowanie końcowe:

 

W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone, śmietankę i cukier puder. Zacząć ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Miksować do momentu, aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera.

W tortownicy ułożyć większy blat biszkoptu i zapiąć rant lub założyć specjalną obręcz do tortów. Dość obficie nasączyć blat zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć masę karmelową z bananami, wyrównać i rozsmarować na nim ⅓ kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Drugi blat także nasączyć herbatą i wyłożyć pozostałą cześć kremu.

Krem udekorować pozostawionym wcześniej sosem karmelowym i zmielonymi na mniejsze kawałki suszonymi bananami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby krem i karmel dobrze stężał.

Podawać schłodzone.

 








Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty