Czekoladowe Banoffee
Czekoladowe Banoffee
Ciasto
Banoffee z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym
miłośnikom słodkości. Jest to idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i
imprezy. Można je również przygotować w formie bez pieczenia używając
zmielonych herbatników, krakersów lub gotowych ciasteczek biszkoptowych, jako
spód. Ja dziś prezentuję wersję z pieczonym lekko czekoladowym biszkoptem i
zachęcam do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 291 kcal
W tym: Białka 4.54 g | Tłuszcze 20.22 g
| Węglowodany 22.91 g ( w tym cukry 14.38 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na biszkopt:
- 6
jajek
- 160 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 40 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g oleju ( ok 9 łyżek)
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki na masę karmelową:
-150 g drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
- 50 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny
- 50 ml gorącej wody
- 40 g masła
Dodatkowo:
- 3 duże banany
- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki min 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml mocnej herbaty
- garść suszonych bananów
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier. Miksować tak długo, aż cały cukier się rozpuści a masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera do niskich i do gotowej masy białkowej zacząć dodawać żółtka (pojedynczo).
W osobnej miseczce
wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać partiami do
masy jajecznej i przy użyciu łopatki lub rózgi dokładnie wymieszać do
całkowitego połączenia się składników. Na koniec dodać olej i całość ponownie
krótko wymieszać.
Gotową masę przelać do
tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok 45 min. Po
upieczeniu ostrożnie wyjąc tortownicę z piekarnika i upuścić / rzucić nią o
blat lub podłogę z wysokości ok 50-60 cm., dzięki temu zabiegowi biszkopt nie
opadnie i będzie równy. Gdy ciasto ostygnie delikatnie nożem oddzielić boki ciasta
od formy a następnie wypiąć rant.
Biszkopt podzielić na
dwa blaty w proporcjach ⅔ do ⅓ (dolny powinien być grubszy i wyższy - ok ⅔ wysokości
całego biszkoptu a drugi cieńszy ok ⅓ wysokości całego biszkoptu).
Przygotowanie masy karmelowej:
Banany obrać ze skórki,
pokroić w grube plastry i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Mocno rozgrzać patelnię,
wysypać na dno warstwę cukru. Gdy pierwsza warstwa zacznie się topić, stopniowo
dosypywać resztę cukru.
Gdy cały cukier się już
wytopi, ostrożnie wlać gorącą wodę i energicznie mieszać do całkowitego
połączenia. Następie dodać 40 g masła i mieszać, aż masło się roztopi i także
połączy z karmelem. Na koniec dodać śmietankę i całość chwilę pogotować na
małym ogniu ciągle mieszając. Do szklanki odlać trochę powstałego sosu/masy (będzie
potrzebna do końcowej dekoracji) i odstawić w chłodne miejsce.
Do pozostałej na patelni
części karmelu dodać pokrojone banany i smażyć je (na małym ogniu) przez ok.
3-4 minuty, całość od czasu do czasu delikatnie mieszając.
Przygotowanie końcowe:
W misie miksera umieścić
mocno schłodzony serek Mascarpone, śmietankę i cukier puder. Zacząć ubijać na
niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Miksować do
momentu, aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się
będą wyraźnie ślady łopatek miksera.
W tortownicy ułożyć
większy blat biszkoptu i zapiąć rant lub założyć specjalną obręcz do tortów.
Dość obficie nasączyć blat zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu
wyłożyć masę karmelową z bananami, wyrównać i rozsmarować na nim ⅓ kremu
śmietanowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Drugi blat także nasączyć
herbatą i wyłożyć pozostałą cześć kremu.
Krem udekorować
pozostawionym wcześniej sosem karmelowym i zmielonymi na mniejsze kawałki
suszonymi bananami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc, aby krem i karmel dobrze stężał.
Podawać schłodzone.
Smacznego.
Czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuń😂😂😂 Dokładnie tak 😉
Usuń