Ciasto Kladdkaka
Ciasto
Kladdkaka
Kladdkaka
to niskie i popularne szwedzkie ciasto czekoladowe z kruchą skorupką i lepkim, miękkim,
wilgotnym środkiem. W rzeczywistości Kladdkaka jest szwedzkim odpowiednikiem
znanego na całym świecie amerykańskiego Brownie. Można je także spokojnie
przygotować bez użycia miksera. Zachęcam do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 439 kcal
W tym: Białka 7.60 g | Tłuszcze 28.31 g
| Węglowodany 38.28 g ( w tym cukry 24.79 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady mlecznej
- 170 g brązowego cukru
- 3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub
aromatu waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 40 g mąki migdałowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
- świeże owoce lub wiśnie deserowe do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
200°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 190°C w przypadku funkcji
górna/dolna grzałka. Tortownicę o Ø 24 lub 26 cm wysmarować masłem i oprószyć
bułką tartą
W garnku roztopić masło.
Gdy się upłynni, zdjąć garnek z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę
oraz kakao. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
W misie miksera umieścić
jajka z cukrem trzcinowym oraz waniliowym i chwilę ucierać a następnie dodać
masę czekoladową. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec do masy
przesiać mąkę pszenną i migdałową i ponownie całość dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę
przelać do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec przez 20 min. Jeśli chcemy, aby ciasto maiło bardziej płynną
konsystencje w środku czas pieczenia należy skrócić do 15 min.
Po upieczeniu wystudzić
a następnie udekorować świeżymi owocami lub oprószyć cukrem pudrem.
U mnie są to wiśnie
deserowe w wiśniowej galaretce.
*Galaretkę przygotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do niej słoiczek wiśni deserowych.
Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia. Od czasu do czasu przemieszać całość
łyżką. Gdy galaretka z wiśniami stanie się już zwara (nie może być płynna)
przełożyć ją na wierzch ciasta i całość wstawić do lodówki, aby całkowicie
stężała. Przed podaniem oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Podawać z kleksem
bitej śmietany lub lodami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz