Ciasto Kladdkaka

Ciasto Kladdkaka 

Kladdkaka to niskie i popularne szwedzkie ciasto czekoladowe z kruchą skorupką i lepkim, miękkim, wilgotnym środkiem. W rzeczywistości Kladdkaka jest szwedzkim odpowiednikiem znanego na całym świecie amerykańskiego Brownie. Można je także spokojnie przygotować bez użycia miksera. Zachęcam do wypróbowania.  

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 439 kcal

W tym: Białka 7.60 g | Tłuszcze 28.31 g | Węglowodany 38.28 g ( w tym cukry 24.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 200 g masła

- 200 g czekolady mlecznej

- 170 g brązowego cukru

- 3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromatu waniliowego

- 130 g mąki pszennej

- 40 g mąki migdałowej

- 1 łyżka gorzkiego kakao

 

Dodatkowo:

- cukier puder do dekoracji

- świeże owoce lub wiśnie deserowe do dekoracji


 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 190°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka. Tortownicę o Ø 24 lub 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą

W garnku roztopić masło. Gdy się upłynni, zdjąć garnek z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.  

W misie miksera umieścić jajka z cukrem trzcinowym oraz waniliowym i chwilę ucierać a następnie dodać masę czekoladową. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec do masy przesiać mąkę pszenną i migdałową i ponownie całość dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelać do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min. Jeśli chcemy, aby ciasto maiło bardziej płynną konsystencje w środku czas pieczenia należy skrócić do 15 min.

Po upieczeniu wystudzić a następnie udekorować świeżymi owocami lub oprószyć cukrem pudrem.

U mnie są to wiśnie deserowe w wiśniowej galaretce.

*Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do niej słoiczek wiśni deserowych. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia. Od czasu do czasu przemieszać całość łyżką. Gdy galaretka z wiśniami stanie się już zwara (nie może być płynna) przełożyć ją na wierzch ciasta i całość wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Przed podaniem oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Podawać z kleksem bitej śmietany lub lodami.

 







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty