Ciasteczka z Herbatą Matcha
Ciasteczka z Herbatą Matcha
Herbata
Matcha – jedni ją uwielbiają inni nienawidzą – lecz warto wiedzieć, że jest ona
bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je
szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny
zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony
skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego – więc może jednak
warto polubić taką herbatę?.
Dlatego
dziś polecam przepis na miękkie ciasteczka z Matcha. Smak tych ciasteczek
wzbogacają dodatkowo kawałki czekolady i prażone orzeszki. Ciasteczka te nie
tylko fenomenalnie smakują, ale również zachowują intensywny zielony kolor,
dzięki czemu wyglądają równie niesamowicie. Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok
24 g) : 118 kcal
W tym: Białka 2.90 g | Tłuszcze 6.50 g |
Węglowodany 5.24 g ( w tym cukry 4.69 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 24 szt.)
-
230 g mąki migdałowej
-
100 g drobnego cukru do wypieków
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- ½
łyżeczki soli
- 30
g roztopionego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 łyżki mleka
- 4
łyżeczki zielonej herbaty Matcha w proszku
- 1 jajko
Dodatkowo:
- ½ szklanki groszków czekoladowych lub
posiekanej gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych lub
arachidowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
175°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić
masło, przestudzić. W misie umieścić mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, cukrem,
solą i herbatą Matcha. Wymieszać. Dodać jajko, mleko, aromat waniliowy i roztopione
masło. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno
być zwarte tak, aby dało się formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przy formowaniu kulek dłonie należy, co jakiś czas zwilżyć w letniej wodzie. Gdyby
ciasto było zbyt luźne można dodać jeszcze odrobinę mąki migdałowej a gdyby
było zbyt suche należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub masła.
Kulki układać na blaszce
i delikatnie spłaszczyć je dłonią formując okrągłe ciasteczka. Wierzch każdego
ciastka posypać groszkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą i zmielonymi na
mniejsze kawałki orzeszkami.
Po upieczeniu wystudzić
na kratce. Opcjonalnie ciasteczka można także oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz