Ciasteczka z Herbatą Matcha

Ciasteczka z Herbatą Matcha

 

Herbata Matcha – jedni ją uwielbiają inni nienawidzą – lecz warto wiedzieć, że jest ona bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego – więc może jednak warto polubić taką herbatę?.

Dlatego dziś polecam przepis na miękkie ciasteczka z Matcha. Smak tych ciasteczek wzbogacają dodatkowo kawałki czekolady i prażone orzeszki. Ciasteczka te nie tylko fenomenalnie smakują, ale również zachowują intensywny zielony kolor, dzięki czemu wyglądają równie niesamowicie. Polecam do wypróbowania.  

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 24 g) : 118 kcal

W tym: Białka 2.90 g | Tłuszcze 6.50 g | Węglowodany 5.24 g ( w tym cukry 4.69 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 24 szt.)

 

 - 230 g mąki migdałowej

 - 100 g drobnego cukru do wypieków

 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 - ½ łyżeczki soli

 - 30 g roztopionego masła

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 4 łyżki mleka

 - 4 łyżeczki zielonej herbaty Matcha w proszku

- 1 jajko

 

Dodatkowo:

 

- ½ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

- garść posiekanych orzechów laskowych lub arachidowych

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnuszku roztopić masło, przestudzić. W misie umieścić mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i herbatą Matcha. Wymieszać. Dodać jajko, mleko, aromat waniliowy i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte tak, aby dało się formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy formowaniu kulek dłonie należy, co jakiś czas zwilżyć w letniej wodzie. Gdyby ciasto było zbyt luźne można dodać jeszcze odrobinę mąki migdałowej a gdyby było zbyt suche należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub masła.

Kulki układać na blaszce i delikatnie spłaszczyć je dłonią formując okrągłe ciasteczka. Wierzch każdego ciastka posypać groszkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą i zmielonymi na mniejsze kawałki orzeszkami.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Opcjonalnie ciasteczka można także oprószyć cukrem pudrem.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty