Ciasteczka Czekoladowo - Orzechowe
Ciasteczka Czekoladowo - Orzechowe
Ciasteczka te są miękkie
i ciągnące w środku. Mają mocno intensywny orzechowo – czekoladowy smak i
charakterystyczny popękany wierzch. Można je często kupić w dobrych kawiarniach,
jako słodką przekąskę do kawy. Podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno.
Niestety są też dość uzależniające, gdyż są tak pyszne, że nie można się im
oprzeć. Po zjedzeniu pierwszego natychmiast ma się ochotę sięgnąć po następne. Zapewniam,
że nie będą miały szansy na długie leżakowanie w puszcze. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej szt. (ok 52 g): 232 kcal
W
tym: Białka 3.67 g | Tłuszcze 14.17 g | Węglowodany 22.73 g ( w tym cukry 16.64
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na
18 sztuk)
- 130 g masła
- 200
g gorzkiej czekolady 80 %
- 180
g cukru trzcinowego
-
85 g cukru pudru
- 2
jajka
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
-
80 g mąki
- 30 g kakao
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka soli
- 2
garści mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 170 ° C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło
pokroić na mniejsze kawałki i roztopić w garnuszku. Do płynnego i gorącego
masła dodać połamaną na kostki czekoladę (już nie podgrzewać) i dokładnie
wymieszać aż cała czekolada się całkowicie rozpuści. Następnie dodać cukier
puder, mielone orzechy i kakao, wymieszać.
W
misie miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Do masy przelać
mieszankę czekoladową, dodać mąkę, sól, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Przy
pomocy dużej łyżki stołowej nabierać porcję ciasta i wykładać na blachę w ok 3
cm odstępach od siebie formując kulkę (ciasteczka podczas pieczenia rozleją się
i trochę wyrosną).
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 12 min. Po
upieczeniu wyjąć blachę na blat i odczekać ok 10 min a następnie delikatnie
przełożyć ciasteczka na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać
w szczelnym pojemniku lub puszcze.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz