Chili Con Carne
Chili Con Carne
Bardzo
smaczne i szybkie, jednogarnkowe danie wywodzące się z pogranicza Meksyku i
amerykańskiego stanu Texas. Znane jest chyba na całym świecie i na pewno warte
spróbowania. Można je podawać, jako danie obiadowe, ale bardzo dobrze sprawdzi
się także na każdej domowej imprezie. Polecam.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 113 kcal
W tym: Białka 6.24 g | Tłuszcze 5.35 g |
Węglowodany 9.79 g ( w tym cukry 2.80 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili lub 1 świeża
papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 3 świeże, duże pomidory
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub
średnim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej pokrojoną w drobną
kostkę cebulę. W miseczce wymieszać przyprawy (papryka chili, wędzona i słodka,
kmin rzymski, oregano, pieprz cayenne, majeranek i szczypta soli). Do
zeszklonej cebuli dodać posiekany lub przeciśnięty przez wyciskacz czosnek oraz
przygotowane przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez ok 3 min. Następnie
dodać zmielone mięso wołowe. Całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć aż
mięso zmieni swój kolor na lekko brązowy.
Świeże pomidory sparzyć
wrzątkiem a następnie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do
mięsa razem z pomidorami z puszki wraz z zalewą. Doprawić łyżeczką cukru,
wymieszać. Moc palnika zmniejszyć do minimum i dusić całość przez ok 20-30 min tak,
aby nadmiar wody z pomidorów odparował a potrawa zagęściła się. Mieszać całość
od czasu do czasu.
W między czasie świeżą paprykę
umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać
do reszty dania, wymieszać i dusić kolejne 10 min.
Fasolę odsączyć z
zalewy, dodać do garnka, ponownie przemieszać i gotować już pod przykryciem
przez ok. 5 minut.
Gdyby potrawa była zbyt
gęsta należy podlać ją odrobiną gorącego bulionu lub wody.
Podawać na ciepło udekorowane
kleksem kwaśniej śmietany i listkiem kolendry lub pietruszki wraz z: plackami
tortilli lub z ryżem lub z Guacamole lub z nachosami lub z domowymi muszelkami do
tacos (przepis poniżej).
Składniki:
- placki tortilli pszennej
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- blaszka do muffinek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
180°C (z termoobiegiem)
Z placków tortilli
wykroić za pomocą metalowego ringu lub nożem okręgi o średnicy 6-8 cm. Każdy
krążek posmarować oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka. Blaszkę do pieczenia muffinek
dokładnie umyć od spodniej strony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Blaszkę
odwrócić do góry dnem. Natłuszczone krążki delikatnie zginać na pół i układać
je w szczelinach między kubeczkami foremki.
Foremkę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec całość przez 5-7 min. Następnie wyłączyć piekarnik
i pozostawić foremkę w środku przy uchylonych drzwiczkach przez ok 15 min.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz