Aksamitna Gorąca Czekolada
Aksamitna Gorąca Czekolada
Gorąca
czekolada jest naprawdę niesamowicie magicznym napojem. Jest w stanie poprawić
humor po ciężkim dniu i rozgrać w mroźne dni czy wieczory. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 180 kcal
W tym: Białka 5.24 g | Tłuszcze 12.67 g
| Węglowodany 11.19 g ( w tym cukry 9.92 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 l mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo do dekoracji:
- bita śmietanka
- pianki Marshmallow
Przygotowanie:
Żółtka jaj ubić mikserem z dodatkiem cukru
na puszystą i gładką masę. Żółtka powinny zmienić swój kolor na jasno żółty.
W wysokim garnku zagotować mleko. Oba
rodzaje czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się mleka.
Zmniejszyć moc palnika na minimum i mieszając intensywnie poczekać aż cała
czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane żółtka wciąż intensywnie
mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Całość (nie przerywając mieszania)
gotować jeszcze przez ok 40 sekund a następnie rozlać gotowy napój do
kubeczków.
Podawać na ciepło. Udekorować bitą
śmietaną lub piankami Marshmallow. Jeśli cała czekolada nie zostanie wypita od
razu należy przelać ją do szklanego słoiczka, zakręcić i przechowywać w
lodówce. Przed kolejnym podaniem podgrzać w garnuszku i ponownie cieszyć się
pysznym napojem.
Opcjonalnie można dodać także ulubione
przyprawy tj.: cynamon, imbir, mielone goździki, domowy cukier waniliowy a
nawet chili.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz