Sernik ,,Leśny Mech”
Sernik ,,Leśny Mech”
Bardzo oryginalny sernik, który łączy w sobie odrobinę
słodyczy i bogatego w przeciwutleniacze, beta-karoten i luteinę szpinaku. Od
razu uprzedzę, iż smak szpinaku w ogóle nie jest wyczuwalny, ale jest świetną
bazą kolorystyczną, dzięki czemu możemy uzyskać piękny zielony kolor sernika i
jego dekoracji. Sernik ten bardzo ciekawie prezentuje się na stole i na pewno
będzie wzbudzał zainteresowanie i podziw wszystkich gości. To również doskonały
sposób na przemycenie witamin dzieciom, a sernik jest naprawdę pyszny. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 302 kcal
W tym: Białka 5.47 g | Tłuszcze 23.74 g | Węglowodany 16.66 g
( w tym cukry 11.79 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na zieloną kruszonkę:
- 200 g świeżego szpinaku
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 260 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 160 g mąki tortowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę sernikową:
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietanki kremówki min 30 %
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 5 jajek
Składniki kremu:
- 330 ml śmietany min 30%
- 1 op. cukru waniliowego
- 250 g serka Mascarpone
- 2 op. mixu do bitej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 mały owoc granatu lub maliny, borówki, czerwona
porzeczka - tzw. owoce leśne wg upodobań.
Przygotowanie zielonej kruszonki:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20-25
cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki tortownicy natłuścić i
obsypać odrobiną mąki lub bułki tartej
Szpinak zmiksować razem z olejem na gładki mus. Do misy
miksera wybić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania
gładkiej i puszystej masy. Następnie bardzo małym strumieniem wlewać mus
szpinakowy nie przerywając miksowania. Dodać aromat waniliowy. Miksować do
połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i partiami zacząć
dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować przez chwilę tylko
do momentu aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć
do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 min nie
otwierając pod żadnym pozorem drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Po 40
minutach sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia i jeśli patyczek będzie suchy
zakończyć pieczenie, jeśli nie czas pieczenia wydłużyć o 10-20 min. Upieczone
ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto rozkruszyć w
dłoniach do osobnej miski na mniejsze okruszki i odstawić w suche miejsce.
Rozpocząć przygotowanie masy sernikowej.
Przygotowanie masy sernikowej:
Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam
spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy
nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 180°C.
Szpinak zmiksować ze śmietanką kremówką na gładki i jednolity mus.
W misie miksera umieścić serek Mascarpone, mus szpinakowy,
aromat waniliowy oraz cukier i zacząć ucierać na średnich obrotach miksera, aż
powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie przerywając
miksowania (obroty można zwiększyć). Następnie
dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie
miksując po każdym dodanym jajku).
Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy i wstawić
do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku
i piec sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do ciepłego jeszcze
piekarnika na ok 30 min a następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować krem.
Przygotowanie kremu:
Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać oba
rodzaje cukru oraz mixy do bitej śmietany i zacząć ją ubijać. Gdy śmietanka
zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania
gęstej kremowej konsystencji.
Przygotowanie końcowe:
Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika i wyrównać.
Następnie posypać zieloną wcześniej przygotowaną kruszonką. Z owocu granatu
wydobyć pestki i rozrzucić je na wierzchu kruszonki. Można użyć także innych
owoców leśnych tj. maliny, borówki, jeżyny itp. Dodatkowo wierzch sernika można
ozdobić listkami mięty lub szpinaku.
Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na
całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz