Różowe Uszka z Kapustą i Pieczarkami

Różowe Uszka z Kapustą i Pieczarkami

 

Uszka z kapustą i pieczarkami choć same w sobie są pyszne to na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Oryginalne różowe i bardzo elastyczne ciasto to zasługa odrobiny soku z buraków, który nadaje uszkom fantastycznego koloru. Z tego ciasta można robić także wszelkiego rodzaju pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 134 kcal

W tym: Białka 3.79 g | Tłuszcze 5.23 g | Węglowodany 17.47 g ( w tym cukry 1.84 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na farsz:

 

- 500 g pieczarek

- 700 g kiszonej kapusty

- 100 g klarowanego masła

- 2 cebule

- sól i pieprz

- 200 ml wody lub bulionu

 

 

Składniki na ciasto:

 

- 300 g przesianej mąki + do podsypywania

- 125 ml bardzo ciepłej wody

- 125 ml ciepłego soku z buraków

- ½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie farszu:


Cebulę bardzo drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Kapustę opłukać pod ciepłą wodą, odsączyć a następnie drobno posiekać.

Na głębokiej patelni roztopić klarowane masło i podsmażyć na nim cebulkę na złoty kolor. Do podsmażonej cebulki dodać starte pieczarki, wymieszać i dusić całość na małym ogniu, aż pieczarki puszczą soki i się skurczą. Na koniec dodać posiekaną kapustę, dolać wodę lub bulion i dusić całość często mieszając, aż kapusta zmięknie, farsz zgęstnieje a cała woda/bulion odparuje. Przyprawić całość solą i pieprzem do smaku. Przestudzić.



Przygotowanie ciasta:


Mąkę przesiać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól i wlać ciepłą wodę oraz ciepły sok z buraków. Zagniatać ciasto. Proces kontynuować, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i blatu podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać przy pomocy np. szklanki małe okręgi.

Do wyrobienia ciasta można użyć także miksera z hakiem do wyrabiania ciast.

 


Przygotowanie uszek:

 

Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu. Mocno sklejać brzegi a następnie formować uszka i układać na czystej ściereczce kuchennej.

Tak ulepione uszka gotować w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.  Ja do wrzącej wody wlewam też ¼ szklanki oleju (uszka wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu). Uszka podawać, jako dodatek do barszczu lub jeść samodzielnie z odrobiną roztopionego masła.

 







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty