Różowe Uszka z Kapustą i Pieczarkami
Różowe Uszka z Kapustą i Pieczarkami
Uszka z kapustą i pieczarkami choć same w sobie są pyszne to
na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć. Najlepiej smakują z czerwonym
barszczem. Oryginalne różowe i bardzo elastyczne ciasto to zasługa odrobiny
soku z buraków, który nadaje uszkom fantastycznego koloru. Z tego ciasta można
robić także wszelkiego rodzaju pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję.
Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 134 kcal
W tym: Białka 3.79 g | Tłuszcze 5.23 g | Węglowodany 17.47 g
( w tym cukry 1.84 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 700 g kiszonej kapusty
- 100 g klarowanego masła
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 200 ml wody lub bulionu
Składniki na ciasto:
- 300 g przesianej mąki + do podsypywania
- 125 ml bardzo ciepłej wody
- 125 ml ciepłego soku z buraków
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie farszu:
Cebulę bardzo drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na
tarce z grubymi oczkami. Kapustę opłukać pod ciepłą wodą, odsączyć a następnie
drobno posiekać.
Na głębokiej patelni roztopić klarowane masło i podsmażyć na
nim cebulkę na złoty kolor. Do podsmażonej cebulki dodać starte pieczarki,
wymieszać i dusić całość na małym ogniu, aż pieczarki puszczą soki i się
skurczą. Na koniec dodać posiekaną kapustę, dolać wodę lub bulion i dusić
całość często mieszając, aż kapusta zmięknie, farsz zgęstnieje a cała
woda/bulion odparuje. Przyprawić całość solą i pieprzem do smaku. Przestudzić.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól i wlać
ciepłą wodę oraz ciepły sok z buraków. Zagniatać ciasto. Proces kontynuować, aż
ciasto przestanie przyklejać się do rąk i blatu podsypując w razie potrzeby
niewielką ilością mąki. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać przy pomocy
np. szklanki małe okręgi.
Do wyrobienia ciasta można użyć także miksera z hakiem do
wyrabiania ciast.
Przygotowanie uszek:
Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu.
Mocno sklejać brzegi a następnie formować uszka i układać na czystej ściereczce
kuchennej.
Tak ulepione uszka gotować w osolonym wrzątku przez 3-4
minuty. Ja do wrzącej wody wlewam też ¼
szklanki oleju (uszka wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu). Uszka podawać,
jako dodatek do barszczu lub jeść samodzielnie z odrobiną roztopionego masła.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz