Paszteciki z Mięsem
Paszteciki z Mięsem
Często po ugotowaniu rosołu zastanawiamy się, co fajnego
można zrobić z mięsem, które pozostało. Dziś proponuję wykorzystać je do zrobienia
pysznych pasztecików, które idealnie sprawdzą się nie tylko, jako dodatek do
wigilijnego barszczu, ale mogą stanowić też idealną przekąskę przy każdej innej
okazji. Zapewniam, że są tak pyszne, że znikają ze stołu w mgnieniu oka. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy
w 100 g: 247 kcal
W tym: Białka 7.78 g | Tłuszcze 22.98 g | Węglowodany 3.23 g ( w tym cukry 1.57 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 30 ml oleju
- 1 jajko do ciasta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa np.: z rosołu
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 kromki pełnoziarnistych tostów
- ½ szklanki mleka lub bulionu
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania pasztecików
- 3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru
oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut
w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.
Pozostałą mąkę przesiać przez sito do misy miksera. Dodać
sól, jako, olej i pozostałą część mleka. Wstępnie wymieszać łyżką. Na koniec
dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży i zacząć wyrabiać gładkie i elastyczne
ciasto. Można to zrobić przy użyciu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub
ręcznie na stolnicy lub blacie.
Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz.
Przygotowanie farszu:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor na
maśle. Tosty pełnoziarniste zalać niewielką ilością mleka lub bulionu, aby dobrze
namokły. Ugotowane mięso (u mnie były to podudzia z kurczaka) obrać od kości i umieścić
w misce wraz z podsmażoną cebulką i rozmokniętymi tostami. Całość zmiksować
blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa na gładki krem. Doprawić solą
i pieprzem do smaku, wymieszać i odstawić do lodówki do czasu aż ciasto będzie
gotowe.
Przygotowanie pasztecików:
Wyrośnięte cisto wyłożyć na stolnicę lub blat i krótko
wyrobić. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości min ½ cm i wyciąć
paski o szerokości min 10 cm. Na środku każdego paska przez całą jego długość
układać farsz (dość obficie tak, aby bez problemu dało się go zamknąć w
cieście). Z ciasta zwinąć rulon i zlepić go na całej długości łączenia. Rulony
układać łączeniem do dołu. Powtarzać tę czynność z kolejnymi paskami ciasta do
wyczerpania farszu. Każdy rulon pokroić na ok 4 cm paszteciki bardzo ostrym
nożem lud radełkiem do pizzy. Jeśli zostanie mam czyste ciasto można uformować
z niego malutkie bułeczki i upiec je razem z pasztecikami.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i
układać na nim paszteciki w pewnych odstępach od siebie gdyż paszteciki jeszcze
trochę urosną. Posmarować każdego pasztecika rozkłóconym jajkiem, posypać
sezamem i odstawić blachę w ciepłe miejsce na kolejne 20 min do podrośnięcia.
Gdy paszteciki już podrosną piekarnik rozgrzać do 180°C
z termoobiegiem (lub 200°C bez termoobiegu). Blachę wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec paszteciki przez ok 15 – 20 min do zarumienienia.
Podawać na ciepło lub na zimno. Przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz