Paluszki z Dorsza z Karmelizowaną Marchewką i Pieczonymi Ziemniaczkami
Paluszki z Dorsza z Karmelizowaną Marchewką i Pieczonymi Ziemniaczkami
Sekret tego dania tkwi w smakowitej chrupiącej panierce o
lekko migdałowym smaku. Słodka karmelizowana marchewka dodaje odrobinę pysznej słodyczy,
która idealnie przełamuje wytrawność potrawy. Natomiast pieczone ziemniaczki o
lekko czosnkowym smaku są tylko kropką nad ,,i” oraz świetnym uzupełnieniem
całości. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 321 g): 513 kcal
W tym: Białka 28.09 g | Tłuszcze 22.67 g | Węglowodany 49.54
g ( w tym cukry 10.93 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 4 porcje)
- 400 g fileta z dorsza (świeżego lub mrożonego)
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 2 jajka
- sól i pieprz
- sok z jednej cytryny
- olej do smażenia
Składniki na karmelizowaną marchewkę:
- 1 dużo ugotowana marchew (może być z rosołu)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1½ łyżki miodu
- szczypta soli
Składniki na pieczone ziemniaczki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki (słodkiej lub
ostrej)
- 1 ząbek czosnku
- inne ulubione przyprawy wg uznania np.: tymianek,
rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek
Przygotowanie dorsza:
Świeżego dorsza umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić
go na ok 2 cm paluszki. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć
solą i pieprzem z obu stron. Wstawić do lodówki na 30 min. W przypadku
mrożonego dorsza należy go wcześniej rozmrozić a następnie postępować jak wyżej
wg podanych wskazówek. W tym czasie przygotować karmelizowaną marchewkę i
zacząć piec ziemniaczki.
Przygotowanie ziemniaczków:
Piekarnik rozgrzać do 190°C w przypadku grzania góra/dół
lub do 180°C
w przypadku włączenia opcji z termoobiegiem.
W misce wymieszać ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami oraz
dodać przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. W okresie wiosennym, gdy
dostępne są młode ziemniaki wystarczy je dobrze wyszorować pod bieżącą wodą
natomiast po sezonie ziemniaki najlepiej obrać cienko ze skórki. Umyte i
osuszone ziemniaki pokroić na ćwiartki lub ósemki (każdy kawałek powinien być
mniej/więcej takiej samej wielkości) i wymieszać z wcześniej przygotowaną
marynatą. Prostokątne (duże) naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia
i ułożyć na nim zamarynowane ziemniaki.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok
40-50 min. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości kawałków
ziemniaków oraz ich typu. W trakcie pieczenia, co 10 min należy delikatnie
przemieszać ziemniaki w naczyniu oraz kontrolować przy okazji postęp pieczenia.
Przygotowanie karmelizowanej marchewki:
Ugotowaną (może być to marchew np.: z ugotowanego rosołu) i przestudzoną marchew pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzać masło. Do roztopionego masła dodać miód i 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na rozgrzanym syropie układać delikatnie plastry marchewki, oprószyć odrobiną soli i smażyć z obu stron przez ok 5 min. Następnie delikatnie wyciągać plastry i układać na talerzu.
Przygotowanie końcowe:
Przygotować trzy miseczki. W pierwszej umieścić mąkę, w drugiej rozkłócone jajka a w trzeciej mąkę migdałową. Każdy paluszek z dorsza panierować najpierw w mące pszennej, następnie moczyć w jajku i na końcu panierować w mące migdałowej.
Tak przygotowane paluszki zacząć smażyć na mocno rozgrzanym
oleju na złoty kolor często obracając je na patelni. Proces smażenia trwa ok 10
min. Usmażone paluszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego
i układać na karmelizowanej marchewce. Na koniec dodać upieczone ziemniaczki.
Całość można dodatkowo doprawić świeżo mieloną solą morską i
świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz