Makowiec Japoński
Makowiec Japoński
Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu makowiec. Idealny na
świąteczny stół. Makowiec jest bardzo delikatny, wilgotny i niesamowicie
pyszny. Zapewniam, że wyjdzie każdemu. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy
w 100 g: 216 kcal
W tym: Białka 5.33
g | Tłuszcze 10.71 g | Węglowodany 24.48 g ( w tym cukry 16.55 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 lub 900 g) lub
własnej domowej
- 9 łyżek kaszy manny
- 5 jajek
- 2 średnie jabłka
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki kremówki 34 %
- 3 łyżki miodu
- 2 garści prażonych orzechów laskowych lub płatków
migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/dół). Tortownicę o Ø26
cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód)
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeśli użyjemy domowej masy makowej ilość kaszy należy zmniejszy o ok 3 łyżki.
W dużej misce wymieszać masę makową z kaszą manną. Z jajek oddzielić
białka od żółtek.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte
jabłka zalać zimną wodą i dodać sok z ½ cytryny (dzięki cytrynie jabłka
zachowają swój jasny kolor).
Żółtka utrzeć z aromatem waniliowym na puszysty krem. W
oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Jabłka odcedzić i wymieszać z masą makową. Dodać ubite
żółtka i całość ponownie dokładnie wymieszać.
Ostatnim etapem jest wmieszanie ubitych białek w
przynajmniej trzech turach. Białka należy łączyć z masą bardzo powoli i
delikatnie.
Przelać otrzymaną masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min.
Po upieczeniu wystudzić na kratce i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
W garnuszku umieścić śmietankę z miodem oraz posiekane lub
zmiksowane na mniejsze kawałki orzechy laskowe (lub płatki migdałowe). Całość zacząć
podgrzewać na średnim ogniu. Od momentu, gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc
palnika do minimum i często mieszając gotować przez ok 20 min aż śmietanka
odparuje a masa zrobi się gęstsza i zmieni kolor na lekko karmelowy.
Gotowa polewę wylać na wierch makowca, wyrównać na całej powierzchni i odstawić do lodówki na ok 2 h.
Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz