Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

 

Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu makowiec. Idealny na świąteczny stół. Makowiec jest bardzo delikatny, wilgotny i niesamowicie pyszny. Zapewniam, że wyjdzie każdemu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 216 kcal

W tym: Białka 5.33 g | Tłuszcze 10.71 g | Węglowodany 24.48 g ( w tym cukry 16.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 lub 900 g) lub własnej domowej

- 9 łyżek kaszy manny

- 5 jajek

- 2 średnie jabłka

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Składniki na polewę:

 

- 150 ml śmietanki kremówki 34 %

- 3 łyżki miodu

- 2 garści prażonych orzechów laskowych lub płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/dół). Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód)

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjemy domowej masy makowej ilość kaszy należy zmniejszy o ok 3 łyżki.

W dużej misce wymieszać masę makową z kaszą manną. Z jajek oddzielić białka od żółtek.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte jabłka zalać zimną wodą i dodać sok z ½ cytryny (dzięki cytrynie jabłka zachowają swój jasny kolor).

Żółtka utrzeć z aromatem waniliowym na puszysty krem. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Jabłka odcedzić i wymieszać z masą makową. Dodać ubite żółtka i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Ostatnim etapem jest wmieszanie ubitych białek w przynajmniej trzech turach. Białka należy łączyć z masą bardzo powoli i delikatnie.

Przelać otrzymaną masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i przygotować polewę.

 


Przygotowanie polewy:


W garnuszku umieścić śmietankę z miodem oraz posiekane lub zmiksowane na mniejsze kawałki orzechy laskowe (lub płatki migdałowe). Całość zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Od momentu, gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc palnika do minimum i często mieszając gotować przez ok 20 min aż śmietanka odparuje a masa zrobi się gęstsza i zmieni kolor na lekko karmelowy.

Gotowa polewę wylać na wierch makowca, wyrównać na całej powierzchni i odstawić do lodówki na ok 2 h.

Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.

 






Smacznego. 

Komentarze

Popularne Posty