Dorsz w Cieście Naleśnikowym
Dorsz w Cieście Naleśnikowym
Dorsz to
smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto z
nadmorskich smażalni. Dorsz, zaraz po karpiu to chyba jedna z bardziej
ulubionych ryb w Polsce. Ryby powinniśmy jeść możliwi jak najczęściej przede
wszystkim ze względu na wysoką zawartość chociażby kwasów omega, 3 które to
kwasy wykazują właściwości poprawiające pamięć i zapobiegają powstawaniu chorób
układu krążenia. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega 6, które korzystnie
wpływają z kolei na prace nerek i wątroby. Kwasy te przyśpieszają gojenie się
ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Spożywając min 100 g
filetu z dorsza dostarczamy naszemu organizmowi połowę dziennego
zapotrzebowania organizmu na selen i białko. Stanowi on również bogate źródło
witaminy B12, która chroni przed anemią. Mięso z dorsza jest bogatym źródłem
białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiu. Jest to też
ryba bardzo uniwersalna i wdzięczna, jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej, a
także zastosowania w potrawach. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy
w 100 g: 149 kcal
W tym: Białka
14.07 g | Tłuszcze 5.55 g | Węglowodany 10.62 g ( w tym cukry 0.34 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok. 4 porcje)
- ok 800 g fileta z dorsza (świeżego lub mrożonego)
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej
- ok ±½ szklanki mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki curry
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Świeżą rybę umyć i osuszyć na ręczniku papierowy. Mrożoną rybę najpierw należy rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać mąkę, curry, jajko i intensywnie mieszając
dolewać mleko. Masa powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany tak, więc
gdyby masa była zbyt luźna należy dosypać jeszcze odrobinę mąki, lecz gdyby
była zbyt gęsta należy dolać jeszcze trochę mleka. Masę doprawić także odrobiną
soli i pieprzu.
Każdy kawałek ryby moczyć w cieście i smażyć na bardzo mocno
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru
tłuszczu na kilku listkach papierowego ręcznika.
Tak przygotowaną rybę podawać z ziemniakami, ryżem,
gotowanymi warzywami lub świeżą, ulubioną surówką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz