Domowe Placki Tortilla
Domowe Placki Tortilla
Domowe
tortille pszenne są proste i szybkie do zrobienia. Można je śmiało jeść je na
ciepło jak i na zimno bez żadnych dodatków. Są zdecydowanie smaczniejsze od
tych sklepowych. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy
w jednej sztuce (ok 64 g): 164 kcal
W tym: Białka 4.02
g | Tłuszcze 2.84 g | Węglowodany 30.42 g ( w tym cukry 0.96 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok. 10 sztuk o Ø 26 cm)
- 400 g mąki pszennej
- 35 g masła (ok 2 łyżki)
- 200 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli (płaska)
Przygotowanie:
Masło roztopić. W misie miksera umieścić mąkę, sól,
roztopione masło oraz bardzo gorącą wodę. Całość dokładnie wymieszać przy
użyciu łyżki lub miksera z hakiem do ciasta. Następnie wyrobić jednolite i
elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość ciepłe, ale nie na tyle, aby mogło
poparzyć nam dłonie.
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w
chłodne miejsce na ok 30 min, aby odpoczęło i całkowicie wystygło.
Po tym czasie ciasto podzielić na ok 10 równych części i z
każdej uformować kulkę. Kulki przykryć wilgotną ściereczką, co zapobiegnie
przesuszeniu ciasta nim zostanie ostatecznie uformowane.
Na kuchence mocno rozgrzać suchą patelnię. Na blacie lub
stolnicy rozwałkować pierwszą kulkę na bardzo cienki placek. Ostrożnie i
delikatnie przenieść rozwałkowane ciasto na rozgrzaną patelnie i piec placki z
obu stron po ok 15 – 20 sekund na każdą stronę. Na plackach pojawiać się będą pęcherzyki
powietrza, które w procesie pieczenia będą nabierały bardziej brązowego koloru,
ale o to właśnie tutaj chodzi. Upieczone placki odkładać na talerz i przykrywać
wilgotna ściereczką.
Czynność powtarzać z każdą kolejną kulką ciasta aż usmażone
zostaną wszystkie placki.
Placki pozostawić pod wilgotną ściereczką do momentu aż
całkowicie wystygną.
Można je spożywać od razu lub przechowywać w szczelnym
woreczku strunowym lub w folii spożywczej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz