Domowe Mleko Migdałowe
Domowe Mleko Migdałowe
Mleko
migdałowe jest jednym z najsmaczniejszych mlek. Mleko migdałowe jest cudowne w
smaku o aksamitnej konsystencji, pyszne o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdałów. Mleko
migdałowe idealnie pasuje do kawy, do płatków śniadaniowych, do wypicia z rana
przed wyjściem do pracy czy szkoły. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy
w 100 ml: 24 kcal
W tym: Białka 0.91
g | Tłuszcze 1.96 g | Węglowodany 1.75 g ( w tym cukry 0.38 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 1 litr mleka)
- 1 pełna szklanka migdałów (ok 100 g)
- 1 l przegotowanej i przestudzonej wody lub woda filtrowana
Przygotowanie:
Migdały obrać najpierw ze skórki. W tym celu należy zalać je
wrzątkiem i pozostawić na 10 - 15 minut, a następnie obrać, ściskając migdał
palcami.
Obrane migdały zalać 1 litrem zimnej, wcześniej
przegotowanej i wystudzonej wody lub zimną filtrowaną wodą i odstawić do
namoczenia na całą noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia przelać całą zawartość (migdały razem z wodą,
w której się moczyły) do blendera kielichowego zmiksować całość na najwyższych
obrotach tak długo, aż powstanie biały płyn bez wyczuwalnych kawałków migdałów.
Proces może chwilkę potrwać gdyż wszystko zależy od rodzaju i mocy posiadanego
blendera.
Sitko wyłożyć czystą ściereczką kuchenną lub pieluszką
tetrową lub chustą serowarską typu klinek i oprzeć na garnku lub misce. Całą
zawartość blendera przelać na tak przygotowane sito i odcedzić powstałe mleko,
dość mocno je wyciskając z migdałowej miazgi. Powinniśmy otrzymać ok 1 l mleka.
Mleko przelać do czystych i wyparzonych wrzątkiem małych
butelek lub słoiczków a następnie przechowywać w lodówce. Mleko wypić w ciągu
max 3 dni, gdyż w czwartym dniu najczęściej mleko robi się kwaśne i nie nadaje się
już do spożycia. Ustalając, zatem początkowe proporcje, warto mieć na uwadze
to, ile mleka będziemy potrzebować w najbliższym czasie.
*UWAGA – mleko stojąc w lodówce często się rozwarstwia, co
nie wpływa na jego walory smakowe i jest naturalnym zjawiskiem. Wystarczy nim
wtedy tylko mocno wstrząsnąć lub lekko podgrzać, aby ponownie stało się
jednolicie białe i aksamitne.
Jeśli chcemy, aby mleko było bardziej słodkie wystarczy je
podczas procesu miksowania dosłodzić ksylitolem, syropem z agawy lub dodać 2 -3
sztuki suszonych daktyli.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz