Zielone Pierogi Szpinakowe
Zielone Pierogi Szpinakowe
Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu na
pewno każdemu. Pierogi są bardzo delikatnie i naprawdę przepyszne. Świetna opcja,
aby przekonać do szpinaku dzieci a jednocześnie w sprytny sposób przemycić
szpinak do ich diety. Twaróg można zastąpić także serem feta, lecz należy wówczas
zrezygnować z dosalania farszu. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 161 kcal
W tym: Białka 12.03 g | Tłuszcze 2.58 g | Węglowodany 23.14
g ( w tym cukry 2.16 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na ciasto:
- 300 g przesianej mąki + do podsypywania
- 100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 100 do 150 ml bardzo ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 500 g chudego lub półtłustego twarogu
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
Przygotowanie ciasta:
Świeży szpinak umyć pod bieżącą wodą, mrożony rozmrozić i
zmiksować w blenderze gorącą wodą.
Mąkę wysypać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól, wodę i zblendowany
szpinak. Zagniatać ciasto. Proces kontynuować, aż ciasto przestanie przyklejać
się do rąk i blatu. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać przy pomocy
np. szklanki małe okręgi.
Do wyrobienia ciasta można użyć także miksera z hakiem do
wyrabiania ciast.
Przygotowanie farszu:
Świeży szpinak umyć, osuszyć i posiekać na drobniejsze
kawałki, mrożony rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obrać i
drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę z
czosnkiem na lekko złoty kolor. Dodać posiekany szpinak i całość dusić przez ok
10 min, aż szpinak zmięknie. Chwilę przestudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę do purée lub zmielić w maszynce do
mięsa. Następnie wymieszać go dokładnie z przestudzonym szpinakiem oraz
doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie pierogów:
Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu.
Mocno sklejać brzegi a następnie układać na czystej ściereczce kuchennej.
Tak ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 3-4
minuty. Ja do wrzącej wody wlewam też ¼
szklanki oleju ( pierogi wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu).
Pierogi podawać z podsmażoną cebulką. Można tez podawać ze skwarkami. Sposób
podania jest już kwestią indywidualną. Ugotowane i zimne pierogi można także
odsmażać na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz