Tymbaliki Drobiowe
Tymbaliki Drobiowe
Tymbaliki, czy galantyna to inna nazwa klasycznych galaretek z
kurczakiem. Pyszna przystawka, której nie może zabraknąć ma żadnej domowej
imprezie. Świetnie też sprawdza się, jako przekąska w ciągu dnia. Dodatkowo jest to też idealny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu gdy potrawka, pierogi czy pulpety już się przejadły. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 59 kcal
W tym: Białka 5.62 g | Tłuszcze 2.42 g | Węglowodany 1.78 g
( w tym cukry 0.26 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
- 5 ugotowanych w rosole podudzi z kurczaka
- 1 ugotowana marchewka (z rosołu)
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ±1 łyżki żelatyny
- ±1½ litra bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Ugotowane i przestudzone podudzia z rosołu obrać od kości i drobno
pokroić na mniejsze cząstki. Jajka ugotować na twardo. Marchewkę posiekać w
drobną kosteczkę.
Bulion zagotować i dodać przeciśnięty przez wyciskacz lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Gdy bulion się zagotuje zdjąć go z ognia i dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści.
W małych szklanych, plastikowych lub silikonowych miseczkach/pojemniczkach/naczynkach na dnie ułożyć plasterek jajka. Przykryć go posiekanym mięsem mniej więcej do połowy wysokości naczynia a na mięsie ułożyć po 1 łyżeczce posiekanej marchewki. Całość delikatnie zalać przygotowanym bulionem i odstawić do wystygnięcia. Następnie wystudzone naczynka wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Podawać z pieczywem skropione odrobiną soku z cytryny lub octem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz