Świąteczne Ciasteczka Korzenne

Świąteczne Ciasteczka Korzenne

 

Pyszne pierniczkowe ciasteczka bożonarodzeniowe o mocno aromatycznym i korzennym smaku oraz zapachu zachwycą każdego domownika. Bardzo szybkie w przygotowaniu, są mega chrupiące i znikają w mgnieniu. Na pewno będą uwielbiane przez dzieci, które można również zaprosić do wspólnej zabawy przy pieczeniu tych smakołyków. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 385 kcal

W tym: Białka 5.00 g | Tłuszcze 18.86 g | Węglowodany 47.26 g ( w tym cukry 19.05 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

- 150 g masła

- 125 g brązowego cukru

- 250 g mąki

- 4 łyżki mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 10 g przyprawy do pierników

- 15 g cynamonu

- 2 g mielonych goździków

- 2 g startej gałki muszkatołowej

- 1 g mielonego imbiru

- ½ g kardamonu

- 2 łyżki czarnego kakao Dr. Oetker Intense lub zwykłego gorzkiego

 


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie suche składniki umieścić w misie miksera i wymieszać. Dodać bardzo miękkie masło pokrojone na kawałki i mleko. Przy pomocy nakładki z hakiem do wyrabiania ciasta wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie.

Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat. Uformować wałeczek o średnicy ok. 2 cm, odcinać kawałeczki o takiej samej grubości i formować z każdego kawałka kulkę. Kulki układać na blasze i delikatnie spłaszczyć dłonią.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub pojemniczku.










Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty