Pierogi Ruskie w Cieście Dyniowym
Pierogi Ruskie w Cieście Dyniowym
Pyszne pierogi w niesamowicie delikatnym cieście pierogowym na bazie puree z dyni. Naprawdę pysznie smakują i mają ten piękny pomarańczowo - żółty kolor. Dodatek dyni nie zmienia smaku pierogów, a jedynie wpływa na konsystencję ciasta, które jest bardziej miękkie i delikatne. Oczywiście farsz można zastąpić każdym innym np.: mięsnym, warzywnym, grzybowym lub na słodki z białym twarogiem. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 155 kcal
W tym: Białka 6.99 g | Tłuszcze 3.34 g | Węglowodany 24.32 g (
w tym cukry 1.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na farsz:
- 6 dużych ziemniaków (ok 500 g)
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- 50 g masła
Składniki na ciasto pierogowe z dynią:
- 300 g przesianej mąki + do podsypywania
- 200 g purée z pieczonej dyni
- 100 do 150 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy
ziemniaki będą już ugotowane odstawić do przestygnięcia. Twaróg i przestudzone
ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do
purée. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę a następnie podsmażyć
na maśle na złoty kolor. Teraz wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć
doprawiając solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć konsystencję bardzo
gęstej pasty. Rozpocząć wyrabianie ciasta.
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Dynię obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim pokrojoną dynię. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dynię do miękkości przez ok 20-30 min.
Po upieczeniu wystudzić. Następnie zmiksować blenderem na gładkie purée.
Mąkę wysypać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól i purée
z dyni. Powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto. Proces kontynuować, aż ciasto przestanie
przyklejać się do rąk i blatu. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać
przy pomocy np. szklanki małe okręgi.
Do wyrobienia ciasta można użyć także miksera z hakiem do
wyrabiania ciast.
Przygotowanie pierogów:
Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu. Mocno
sklejać brzegi a następnie układać na czystej ściereczce kuchennej.
Tak ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Ja do wrzącej wody wlewam też ¼ szklanki oleju ( pierogi wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu). Pierogi podawać ze smażoną cebulką, śmietaną lub kefirem. Można tez podawać ze skwarkami. Sposób podania jest już kwestią indywidualną. Ugotowane i zimne pierogi można także odsmażać na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz