Kluseczki Ziemniaczano - Dyniowe
Kluseczki Ziemniaczano - Dyniowe
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, które idealnie sprawdza się
w zarówno słodkich deserach jak i daniach wytrawnych. Nie zmienia ona smaku
potraw a sprawia, iż nabierają one dodatkowej delikatności oraz niesamowicie
pięknego żółto – pomarańczowego koloru. Moja dzisiejsza propozycja to nic
innego jak przepis na tradycyjne kluski śląskie wzbogacony o purée z tego cudownego
warzywa. Kluseczki te można podawać z każdego rodzaju sosem: mięsnym,
warzywnym, grzybowym, ale także w wersji na słodko np.: z masełkiem i cukrem. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 117 kcal
W tym: Białka 2.56 g | Tłuszcze 0.14 g | Węglowodany 27.46 g (
w tym cukry 1.15 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
- 300 g purée z dyni
- 600 g ziemniaków
- ok 150 do 200 g mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze
kawałki. Ziemniaki obrać i zarówno dynię jak i ziemniaki ugotować w osolonej
wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, Przestudzić i przecisnąć przez praskę
lub zmiksować blenderem na gładkie purée. Można także użycz tłuczka do
ziemniaków lub maszynki do mięsa z drobnymi oczkami. Finalnie masa ma być
gładka i pozbawiona wszelkiego rodzaju grudek. Całość dokładnie wymieszać i
ewentualnie doprawić solą do smaku.
W dużej misce podzielić masę na cztery równe części. Jedną wyjąć
i odłożyć a w puste miejsce po masie wsypać mąkę ziemniaczaną, w ilości aż
wypełni on puste miejsce (powinno wyjąć jakieś 150 do 200g). Dodać odłożoną
wcześniej cześć masy i zagnieść gładkie ciasto.
Stolnicę lub blat oprószyć mąką ziemniaczaną, wykładać po dużej
garści ciasta i formować z niego wałek o Ø ok 2 cm. Następnie ostrym nożem
odcinać pod skosem kluseczki o grubości ok 1½ cm.
Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku partiami i gotować przez
ok 3 min od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. W trakcie gotowania
mieszać całość bardzo delikatnie drewnianą łyżką, aby kluseczki nie przykleiły
się do dna garnka. Można także do wrzątku dodać ok 2 łyżki oleju, dzięki czemu
na kluseczkach wytworzy się delikatna oleista powłoczka, która sprawi, że kluseczki
po odcedzeniu nie będą się ze sobą sklejały.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz