Ciasteczka Owsiane z Bakaliami (*SERIA FIT*)

Ciasteczka Owsiane z Bakaliami (*SERIA FIT*)

 

Zdrowe i niesamowicie smaczne ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów i suszonych owoców, wzbogacone odrobiną czekolady to świetna przekąska na drugie śniadanie, dodatek do porannej kawy lub jako podwieczorek z filiżanką herbaty albo gorącej czekolady. Przepis jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i sprawdzony a potrzeba zaledwie kliku składników, które każda gospodyni zawsze ma w domu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy (jedna szt. ok. 25 g ): 101 kcal

W tym: Białka 2.21 g | Tłuszcze 6.19 g | Węglowodany 8.52 g ( w tym cukry 3.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na ok 30 sztuk)

 

- 200 g błyskawicznych płatków owsianych

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki płynnego miodu

- 2 jajka

- 100 g masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 50 g suszonej żurawiny

- 1 garść orzechów laskowych lub innych ulubionych

- 1 garść migdałów

- 100 g groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady

 


Przygotowanie: 


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Żurawinę posiekać na mniejsze cząstki. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min a następnie obrać ze skórki. Orzechy z obranymi migdałami zmielić na drobniejsze kawałki. Masło wraz z miodem umieścić w garnuszku i podgrzać tylko do czasu aż całe masło całkowicie się roztopi. Chwilkę przestudzić. Jaka rozkłócić widelcem lub trzepaczką.

W dużej misie umieścić wymieszać ze sobą płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać wszystkie wcześniej przygotowane pozostałe składniki oraz groszki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę i całość bardzo dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy, zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki o wielkość dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce spłaszczając je dłonią i formując płaskie placuszki o grubości ok 5-8 mm.  

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 15-20 minut aż się zarumienią.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętej puszcze lub pojemniczku.

 






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty