Ciasteczka Owsiane z Bakaliami (*SERIA FIT*)
Ciasteczka Owsiane z Bakaliami (*SERIA FIT*)
Zdrowe i niesamowicie smaczne ciasteczka owsiane z dodatkiem
orzechów i suszonych owoców, wzbogacone odrobiną czekolady to świetna przekąska
na drugie śniadanie, dodatek do porannej kawy lub jako podwieczorek z filiżanką
herbaty albo gorącej czekolady. Przepis jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i sprawdzony a
potrzeba zaledwie kliku składników, które każda gospodyni zawsze ma w domu. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna szt. ok. 25 g ): 101 kcal
W tym: Białka 2.21 g | Tłuszcze 6.19 g | Węglowodany 8.52 g
( w tym cukry 3.04 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 30 sztuk)
- 200 g błyskawicznych płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów laskowych lub innych ulubionych
- 1 garść migdałów
- 100 g groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia.
Żurawinę posiekać na mniejsze cząstki. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min a następnie obrać ze skórki. Orzechy z obranymi migdałami zmielić na drobniejsze kawałki. Masło wraz z miodem umieścić w garnuszku i podgrzać tylko do czasu aż całe masło całkowicie się roztopi. Chwilkę przestudzić. Jaka rozkłócić widelcem lub trzepaczką.
W dużej misie umieścić wymieszać ze sobą płatki owsiane,
mąkę i proszek do pieczenia. Dodać wszystkie wcześniej przygotowane pozostałe
składniki oraz groszki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę i całość
bardzo dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy, zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki o wielkość
dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce spłaszczając je dłonią i formując płaskie
placuszki o grubości ok 5-8 mm.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka
przez ok 15-20 minut aż się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić na kratce. Przechowywać
w suchym miejscu w szczelnie zamkniętej puszcze lub pojemniczku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz