Babka Marchewkowa z Kawałkami Czekolady
Babka Marchewkowa z Kawałkami Czekolady
Delikatna i bardzo wilgotna babka z dodatkiem marchewki i
kawałków czekolady o pięknej pomarańczowej barwie to deser, który sprawdzi się
przy każdej okazji. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (ok. 62 g): 220 kcal
W tym: Białka 3.16 g | Tłuszcze 13.08 g | Węglowodany 22.96
g ( w tym cukry 12.11 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki:
- 250 g purée z marchewki (ok 3 sztuki)
- 260 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 200 ml oleju
- 3 łyżki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę do babki natłuścić.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować
blenderem na gładkie purée. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Sok wypić dla
zdrowia J. Jajka ubić razem z cukrem trzcinowym na gładką
i puszystą masę. Do ubitej piany białkowej wolną strużką wlać olej i aromat
waniliowy nie przerywając miksowania.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Następnie dodać do masy jajecznej w trzech turach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się wszystkich składników ( nie używać już do tego miksera). Na koniec do masy wmieszać marchew i groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.
Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 60 min lub do tzw.: suchego patyczka. Gdyby po wymaganym czasie pieczenia patyczek wciąż był obklejony ciastem czas pieczenia wydłużyć o kolejne 10 min.
Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i udekorować lukrem,
polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz