Polędwiczka Wieprzowa z Pełnoziarnistym Makaronem i Pieczarkami
Polędwiczka Wieprzowa z Pełnoziarnistym Makaronem i Pieczarkami
To naprawdę bardzo pyszne danie. Kawałki pieczonej, soczystej polędwicy, zdrowy, pełnoziarnisty makaron i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku i tym samym rozkosz dla podniebienia. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy ( jedna porcja: ok 358 g): 516 kcal
W tym: Białka 35.46 g | Tłuszcze 24.97 g | Węglowodany 36.14
g ( w tym cukry 2.81 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 4 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 70 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 300 g pełnoziarnistego makaronu wstążeczki
- 300 g pieczarek
- 200 ml wody z gotowania makaronu
Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- garść rukoli
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i oczyścić z błonek.
Przygotować marynatę. Obrać 3 ząbki czosnku i przecisnąć
przez praskę lub zetrzeć na tarce. Polędwiczkę posolić, oprószyć pieprzem i
natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Następnie mięso włożyć do foliowego rękawa do
pieczenia i polać oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Rękaw zapiąć i ułożyć w
naczyniu żaroodporny. Schować do lodówki na ok 45 min.
Pieczarki starannie umyć lub obrać ze skórki a następnie pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie o ok 5 min krócej niż podane jest to w instrukcji na opakowaniu pamiętając, aby po jego ugotowaniu pozostawić z niego ok 200 ml wody.
Piekarnik rozgrzać do 210°C i wstawić do niego naczynie
z zamarynowaną polędwiczką. Piec przez ok 30 min.
70 ml oliwy rozgrzać na patelni i zeszklić w niej cebulę i
czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość na małym ogniu przez ok 20
min od czasu do czasu delikatnie mieszając. Następnie dodać ugotowany makaron i
ok 200 ml wody z makaronu. Wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 – 10 min delikatnie
mieszając aż nadmiar wody odparuje.
Tak przygotowany makaron wyłożyć na talerze i dodać
pokrojoną w plastry polędwiczkę. Całość posypać posiekaną rukolą i starym
parmezanem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz