Czarne Muffiny na Halloween

 Czarne Muffiny na Halloween

 

Czarne mocno czekoladowe Muffiny są idealnym deserem na Halloween’owy wieczór i na pewno zrobią prawdziwą furorę wśród Waszych gości. Świetnie sprawdzą się także przy każdej innej okazji np.: na różne imprezy, na weekend, do kawki, herbatki... oraz jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy ( jedna babeczka ok. 85 g): 272 kcal

W tym: Białka 5.63 g | Tłuszcze 12.50 g | Węglowodany 33.64 g ( w tym cukry 12.95 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 12 babeczek)

 

-320 g mąki pszennej tortowej typu 450

- 2 jajka

- 100 ml oleju rzepakowego

- 250 ml mleka

- 130 g cukru trzcinowego

- 1 op. cukru waniliowego

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 2 ½ łyżki Czarnego kakao Intense Dr. Oetker

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 50 g gorzkiej czekolady 80%

 

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 ml śmietanki kremówki 30 %

- wiórki czekoladowe lub posypka cukrowa

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę do Muffinek wyłożyć papilotkami.

W misie miksera umieść jajka, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Ubić na wysokich obrotach na gładką i puszystą masę. Następnie dodać mleko oraz olej i ponownie wszystko dokładne zmiksować.

W drugiej misie wymieszać ze sobą suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i oba rodzaje kakao).

Suchą mieszankę przesypać do masy jajecznej i zmiksować na wolnych obrotach do całkowitego połączenia się obu mas. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i całość wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną.

Gotowa masę przełożyć po równo do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 min.

Po upieczeniu wystudzić i ozdobić wg własnej fantazji np.: roztopioną czekoladą, wiórkami czekoladowymi, posypką lub kremem.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty