Chlebek Jabłkowo – Cynamonowy z Bakaliami

Chlebek Jabłkowo – Cynamonowy z Bakaliami

Świetna propozycja na pierwsze lub drugi śniadanie w wersji lekko słodkiej. Jabłka nadają mu wilgotności, cynamon aromatu a dzięki bakaliom jest wspaniale chrupiący. Idealnie komponuje się z powidłami, ale samodzielnie też jest pyszny. Polubią go wszyscy.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok 56 g ): 158 kcal

W tym: Białka 3.57 g | Tłuszcze 7.12 g | Węglowodany 20.13 g ( w tym cukry 6.68 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

( na ok 25 porcji)


- 2 jajka

- 400 g mąki pszennej typu 550

- 100 ml szklanki oleju  

- 2 średniej jabłka

- 150 g jogurtu naturalnego

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g cukru trzcinowego

- szczypta soli

- 1 cytryna

- ok 150 - 200 g ulubionych bakalii żurawina, orzechy włoskie, orzechy laskowe, płatki migdałowe) + 20 g do dekoracji

 

 

 Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę (keksówka 10 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Połówkę jednego jabłka pokroić w małą kostkę, umieścić w miseczce a następnie skropić sokiem z cytryny i posypać szczyptą cynamonu oraz 1 łyżeczką cukru, wymieszać.

Pozostałe jabłka pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera wraz z jajkami, jogurtem i olejem. Zmiksować na gładki mus. Można do tego użyć także blendera ręcznego lub zetrzeć jabłka na tarce i wymieszać z mokrymi składnikami.

Suche składniki umieścić w dużej misce ( mąka, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kakao, szczypta soli) i wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki i dodać do suchej mieszanki, ponownie wymieszać.

Do suchy składników dodać mokre i przy pomocy łyżki lub szpatułki dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. 1 łyżę wcześniej pokrojonych w kostkę jabłek wmieszać delikatnie w masę.

Masę przełożyć do foremki i udekorować wierzch pozostałymi jabłkami pokrojonymi w drobną kostkę oraz orzechami i żurawiną.

Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h. Gdyby wierzch chlebka zbyt szybko się przyrumieniał przykryć go z wierzchu folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić patyczkiem w kilku różnych miejscach czy chlebek jest w środku wypieczony. Jeśli patyczek będzie suchy chlebek jest gotowy a jeśli wciąż będzie mokry i obklejony ciastem wydłużyć czas pieczenia do chwili aż patyczek będzie wychodził całkowicie suchy.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty