Chleb Dyniowy ze Słonecznikiem

Chleb Dyniowy ze Słonecznikiem

 

Jesienne warzywa kuszą kolorami i smakami tak, więc dziś przedstawiam przepis na pyszny chleb dyniowy o niesamowicie słonecznym kolorze. Chleb jest bardzo szybki do zrobienia a zachwyci wszystkich domowników. Puree z dyni oprócz pięknego koloru nadaje mu wymaganej wilgotności i miękkości. Chleb można upiec zarówno w garnku, jaki i na zwykłym pergaminie. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g): 234 kcal

W tym: Białka 6.73 g | Tłuszcze 7.24 g | Węglowodany 36.42 g ( w tym cukry 1.94 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na ponad 1 kg bochenek)


- 200 g pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)

- 100 g jogurtu naturalnego

- 500 g mąki pszennej typ 550

- 200 g letniej wody

- 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczki soli

- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

- 3 łyżki nasion słonecznika

 

 

Przygotowanie:

 

Dynię obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim pokrojoną dynię. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dynię do miękkości przez ok 20-30 min. Po upieczeniu wystudzić.

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku drożdży instant tę czynność należy pominąć a drożdże dodać bezpośrednio do suchych składników.

W misce lub blenderze umieścić upieczoną dynię, pozostałą część wody, olej i jogurt naturalny a następie całość zmiksować na gładką i jednolitą masę.

W misie miksera lub na stolnicy umieścić mąkę dodać do niej wyrośnięte drożdże, zmiksowany mus dyniowy, pestki słonecznika i sól. Zagnieść ( w przypadku korzystania z miksera użyć haka do wyrabiania ciast) jednolite i miękkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne i mocno się kleiło dodać jeszcze trochę mąki a gdyby było zbyt suche i zbite dodać odrobinę wody. Tak wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i krótko zagnieść. Uformować bochenek i ułożyć go na kawałku papieru do pieczenia na blaszce z piekarnika lub garnku/naczyniu żaroodpornym. Przykryć i odstaw do ponownego wyrośnięcia na jeszcze 20 minut.

W między czasie piekarnik rozgrzać do 200°C. Na spodzie piekarnika ustawić naczynie z wodą, aby podczas pieczenia wytwarzała się para wodna, dzięki której chleb będzie lżejszy i bardziej puszysty.

Po 20 minutach, gdy chleb będzie już wyrośnięty, ponacinać go ostrym nożem, obsypać świeżo obranymi pestkami z dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

**W przypadku pieczenia chleba w tzw.: ,,garze”, garnek lub naczynie żaroodporne wstawić razem z pokrywką do piekarnika i włączyć nagrzewanie (góra/dół) na 200°C. Przed pieczeniem chleba wyjąć nagrzane naczynie, ostrożnie zdjąć pokrywkę, zebrać rogi papieru do pieczenia tak, aby móc przenieść chleb. Umieść go w naczyniu razem z papierem, przykryć pokrywką. Piec przez 30 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę i podpiec chleb przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb razem z papierem z naczynia i odstawić do wystudzenia. Przy tej metodzie nie ma potrzeby umieszczania na spodzie piekarnika naczynia z wodą.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty