Chleb Dyniowy ze Słonecznikiem
Chleb Dyniowy ze Słonecznikiem
Jesienne warzywa kuszą kolorami i smakami tak, więc dziś
przedstawiam przepis na pyszny chleb dyniowy o niesamowicie słonecznym kolorze.
Chleb jest bardzo szybki do zrobienia a zachwyci wszystkich domowników. Puree z
dyni oprócz pięknego koloru nadaje mu wymaganej wilgotności i miękkości. Chleb
można upiec zarówno w garnku, jaki i na zwykłym pergaminie. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g): 234 kcal
W tym: Białka 6.73 g | Tłuszcze 7.24 g | Węglowodany 36.42 g (
w tym cukry 1.94 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
(na ponad 1 kg bochenek)
- 200 g pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 200 g letniej wody
- 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 3 łyżki nasion słonecznika
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim pokrojoną dynię. Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dynię do
miękkości przez ok 20-30 min. Po upieczeniu wystudzić.
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku drożdży instant tę czynność należy pominąć a drożdże dodać bezpośrednio do suchych składników.
W misce lub blenderze umieścić upieczoną dynię, pozostałą część wody, olej i jogurt naturalny a następie całość zmiksować na gładką i jednolitą masę.
W misie miksera lub na stolnicy umieścić mąkę dodać do niej
wyrośnięte drożdże, zmiksowany mus dyniowy, pestki słonecznika i sól. Zagnieść (
w przypadku korzystania z miksera użyć haka do wyrabiania ciast) jednolite i
miękkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne i mocno się kleiło dodać jeszcze
trochę mąki a gdyby było zbyt suche i zbite dodać odrobinę wody. Tak wyrobione
ciasto umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i krótko zagnieść. Uformować bochenek i ułożyć go na kawałku papieru do pieczenia na blaszce z piekarnika lub garnku/naczyniu żaroodpornym. Przykryć i odstaw do ponownego wyrośnięcia na jeszcze 20 minut.
W między czasie piekarnik rozgrzać do 200°C.
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie z wodą, aby podczas pieczenia wytwarzała
się para wodna, dzięki której chleb będzie lżejszy i bardziej puszysty.
Po 20 minutach, gdy chleb będzie już wyrośnięty, ponacinać go ostrym nożem, obsypać świeżo obranymi pestkami z dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
**W przypadku pieczenia
chleba w tzw.: ,,garze”, garnek lub naczynie żaroodporne wstawić razem z pokrywką
do piekarnika i włączyć nagrzewanie (góra/dół) na 200°C. Przed pieczeniem chleba wyjąć
nagrzane naczynie, ostrożnie zdjąć pokrywkę, zebrać rogi papieru do pieczenia tak,
aby móc przenieść chleb. Umieść go w naczyniu razem z papierem, przykryć
pokrywką. Piec przez 30 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę i podpiec
chleb przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb razem z papierem z
naczynia i odstawić do wystudzenia. Przy tej metodzie nie ma potrzeby umieszczania
na spodzie piekarnika naczynia z wodą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz