Sałatka z Tuńczykiem i Jajkiem (*SERIA FIT*)
Sałatka z Tuńczykiem i Jajkiem (*SERIA FIT*)
Pyszna, piękinie kolowowa i szybka w przygotowaniu i pożywna sałatka, którą
można zjeść na wczesny Lunch lub kolację. Polecam do wypróbowania
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 337 g ): 414 kcal
W tym: Białka 19.26 g | Tłuszcze 28.72 g | Węglowodany 20.48
g ( w tym cukry 6.74 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 2 porcje):
- 60 g sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka w oleju (może być też tuńczyk w sosie
własnym – wówczas zmniejszy to kaloryczność potrawy o ok 70 kcal)
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 tosty pełnoziarniste
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo a następnie zetrzeć na tarce z
grubymi oczkami.
Tuńczyka odcisnąć na nadmiaru oleju.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki lub
posiekać nożem na drobno.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie
paski.
Cebulę pokroić w piórka.
Tosty podpiec na suchej patelni lub w tosterze a następnie
pokroić na małe kosteczki.
Na talerzu układać kolejno, sałatę, paprykę z cebulą.
Następnie dodać kawałki tuńczyka i posypać wszystko jajkiem oraz grzankami z
tostów. Na koniec całość skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz świeżo
mielonym pieprzem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz