Sałatka z Tuńczykiem i Jajkiem (*SERIA FIT*)


Sałatka z Tuńczykiem i Jajkiem (*SERIA FIT*)

Pyszna, piękinie kolowowa i szybka w przygotowaniu i pożywna sałatka, którą można zjeść na wczesny Lunch lub kolację. Polecam do wypróbowania

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 337 g ): 414 kcal
W tym: Białka 19.26 g | Tłuszcze 28.72 g | Węglowodany 20.48 g ( w tym cukry 6.74 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na 2 porcje):

- 60 g sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka w oleju (może być też tuńczyk w sosie własnym – wówczas zmniejszy to kaloryczność potrawy o ok 70 kcal)
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 tosty pełnoziarniste
- sól i pieprz



Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo a następnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Tuńczyka odcisnąć na nadmiaru oleju.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki lub posiekać nożem na drobno.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski.

Cebulę pokroić w piórka.

Tosty podpiec na suchej patelni lub w tosterze a następnie pokroić na małe kosteczki.

Na talerzu układać kolejno, sałatę, paprykę z cebulą. Następnie dodać kawałki tuńczyka i posypać wszystko jajkiem oraz grzankami z tostów. Na koniec całość skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty