Ryba po Grecku
Ryba po Grecku
Uwielbiana przez wiele osób ryba po grecku to świetne danie
nie tylko na święta. Ryba po grecku jest idealna zarówno, jako zimna przystawka
jak i ciepły obiad. Soczyste i rozpływające się w ustach filety rybne ukryte
pod pierzynką z duszonych warzyw to zdrowy i wartościowy posiłek. Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok 350 g ): 294 kcal
W tym: Białka 17.27 g | Tłuszcze 17.89 g | Węglowodany 18.07
g ( w tym cukry 6.42 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
(na 6 porcji )
- 600 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (świeżej lub
mrożonej)
- 4 średnie marchewki ( ok 200 g)
- 1 duża pietruszka (korzeń ok 80 g)
- 1 mały lub ½ dużego selera (ok 160 g)
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część ok 70 g)
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, ziele
angielskie, liść laurowy
- 750 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Świeże filety z ryby opłukać w zimnej wodzie, podzielić na
mniejsze kawałki i ewentualnie oczyścić z drobnych ości, a następnie dobrze
osuszyć na papierowym ręczniku. W przypadku mrożonych filetów najpierw należy
je rozmrozić.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce z
grubymi oczkami. Przełożyć do garnka i zalać 750 ml wrzącej wody. Dodać ok 4
kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy oraz sól, pieprz i mieloną paprykę (po
ok ½ łyżeczki z każdej przyprawy). Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu
przez ok 20 – 30 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania do wywaru dodać
koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. W tym czasie usmażyć rybę.
Osuszone filety rybne przyprawić solą i pieprzem a następnie
obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Usmażone kawałki ryby ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia i odstawić na bok.
Cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie półplasterki a
następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju na dość dużej patelni lub woku. Do
zeszklonej cebuli z porem przelać teraz wywar warzywny, wymieszać i zapiekać
całość przez ok 10 min często mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje a
zalewa lekko zgęstnieje. Gotową zalewę wyłożyć na usmażona rybę i wyrównać, aby
zalewa całkowicie przykryła całą rybę.
Rybę można podawać od razu na ciepło lub na zimno z pełnoziarnistym
pieczywem
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz