Makaron Caprese (*SERIA FIT*)


Makaron Caprese (*SERIA FIT*)

Pyszny obiad, gotowy w niespełna 30 minut. Pełnoziarnisty makaron z soczystymi pomidorami, mozzarellą oraz ziołami to idealne połączenie i rozkosz dla podniebienia. Polecam do wypróbowania


Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 423 g ): 374 kcal
W tym: Białka 19.49 g | Tłuszcze 19.32 g | Węglowodany 28.34 g ( w tym cukry 7.48 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na 2 porcje):

- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g pomidorków koktajlowych (dużych na gałązkach)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego
- 1 duża kulka sera Mozzarella
- 1 łyżka ketchupu



Przygotowanie:

Połowę pomidorów z puszki przełożyć do miseczki. Dodać ząbek czosnku, bazylię, sól, pieprz, łyżkę ketchupu i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zmiksować na gładki mus.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wlać do niej zmiksowany mus. Całość gotować ciągle mieszając do czasu, aż nadmiar soku odparuje a mus lekko zgęstnieje. Pomidorki koktajlowe zalać wrzątkiem i odczekać ok 1 min. Po tym czasie pomidorki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. 

Do gotującego się musu dodać teraz pozostałą połowę pomidorów z puszki oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć moc palnika i dusić całość przez ok 15 min od czasu do czasu delikatnie mieszając.

W oddzielnym garnku ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na dno talerzy wlać po jednej chochli sosu. Na sosie ułożyć ugotowany makaron i polać go kolejną chochlą sosu pomidorowego. Ser Mozzarella porozrywać w palcach na mniejsze cząstki i posypać nim wierch dania. Całość udekorować dodatkowo posiekaną świeżą bazylią lub rukolą.

Podawać na ciepło.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty