Makaron Caprese (*SERIA FIT*)
Makaron Caprese (*SERIA FIT*)
Pyszny obiad, gotowy w niespełna 30 minut. Pełnoziarnisty
makaron z soczystymi pomidorami, mozzarellą oraz ziołami to idealne połączenie
i rozkosz dla podniebienia. Polecam do wypróbowania
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 423 g ): 374 kcal
W tym: Białka 19.49 g | Tłuszcze 19.32 g | Węglowodany 28.34
g ( w tym cukry 7.48 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 2 porcje):
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g pomidorków koktajlowych (dużych na gałązkach)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego
- 1 duża kulka sera Mozzarella
- 1 łyżka ketchupu
Przygotowanie:
Połowę pomidorów z puszki przełożyć do miseczki. Dodać ząbek
czosnku, bazylię, sól, pieprz, łyżkę ketchupu i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość
zmiksować na gładki mus.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wlać do niej zmiksowany mus. Całość gotować ciągle mieszając do czasu, aż nadmiar soku odparuje a mus
lekko zgęstnieje. Pomidorki koktajlowe zalać wrzątkiem i odczekać ok 1 min. Po
tym czasie pomidorki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Do gotującego się
musu dodać teraz pozostałą połowę pomidorów z puszki oraz pomidorki koktajlowe.
Zmniejszyć moc palnika i dusić całość przez ok 15 min od czasu do czasu
delikatnie mieszając.
W oddzielnym garnku ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją
na opakowaniu.
Na dno talerzy wlać po jednej chochli sosu. Na sosie ułożyć ugotowany
makaron i polać go kolejną chochlą sosu pomidorowego. Ser Mozzarella porozrywać
w palcach na mniejsze cząstki i posypać nim wierch dania. Całość udekorować
dodatkowo posiekaną świeżą bazylią lub rukolą.
Podawać na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz