Domowy Kremowy Pasztet Drobiowy / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)


Domowy Kremowy Pasztet Drobiowy / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)

Aksamitny i delikatny pasztet drobiowy do smarowania chleba to idealna alternatywa dla kupnych, gotowych pasztetów sklepowych. Sami możemy sobie zdecydować, co ma być w środku, sami możemy sobie go doprawić według własnych preferencji, nie zawiera żadnych konserwantów i chemicznych dodatków. Warto od czasu do czasu zrobić sobie taki pasztet we własnym domu i gwarantuję, że już nigdy nie sięgniecie po sklepową puszkę pasztetu. Polecam do wypróbowania

Kaloryczność potrawy w 100 g: 121 kcal
W tym: Białka 10.18 g | Tłuszcze 6.62 g | Węglowodany 2.94 g ( w tym cukry 1.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na ok 882 g):

- 450 wątróbki z kurcząt
- 2 szt. cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 125 g wody
- 40 g Whisky lub Brandy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 150 do 200 g gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu)



Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, Czosnek obrać i przecisną przez praskę lub zetrzeć na tarce (ewentualnie posiekać). Na patelni lub w garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć i oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki. Gotowane mięso np., to, które pozostało nam po ugotowaniu rosołu obrać od kości i posiekać na drobniejsze cząstki.

Do podsmażonej cebulki z czosnkiem dodać oba rodzaje mięsa, majeranek, sól, pieprz, wodę i Whisky lub Brandy. Doprowadzić całość do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika i dusić wszystko przez ok 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Gdy nadmiar wody odparuje a masa zacznie gęstnieć zdjąć patelnie/garnek z gazu, przełożyć zawartość do blendera kielichowego i zmiksować na gładki, jednolity mus. Można użyć także blendera ręcznego i zmiksować mięso w wysokiej misce.

Przełożyć gotowy pasztet do czystego słoiczka, zakręcić i odstawić do wystygnięcia a następnie trzymać w lodówce.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty