Domowy Kremowy Pasztet Drobiowy / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)
Domowy Kremowy Pasztet Drobiowy / Domowe Smarowidła (*SERIA
FIT*)
Aksamitny i delikatny pasztet drobiowy do smarowania chleba
to idealna alternatywa dla kupnych, gotowych pasztetów sklepowych. Sami możemy
sobie zdecydować, co ma być w środku, sami możemy sobie go doprawić według
własnych preferencji, nie zawiera żadnych konserwantów i chemicznych dodatków.
Warto od czasu do czasu zrobić sobie taki pasztet we własnym domu i gwarantuję,
że już nigdy nie sięgniecie po sklepową puszkę pasztetu. Polecam do
wypróbowania
Kaloryczność potrawy w 100 g: 121 kcal
W tym: Białka 10.18 g | Tłuszcze 6.62 g | Węglowodany 2.94 g
( w tym cukry 1.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na ok 882 g):
- 450 wątróbki z kurcząt
- 2 szt. cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 125 g wody
- 40 g Whisky lub Brandy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 150 do 200 g gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z
rosołu)
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, Czosnek obrać i
przecisną przez praskę lub zetrzeć na tarce (ewentualnie posiekać). Na patelni
lub w garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Wątróbkę
wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć i oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić ją na
mniejsze kawałki. Gotowane mięso np., to, które pozostało nam po ugotowaniu
rosołu obrać od kości i posiekać na drobniejsze cząstki.
Do podsmażonej cebulki z czosnkiem dodać oba rodzaje mięsa, majeranek,
sól, pieprz, wodę i Whisky lub Brandy. Doprowadzić całość do wrzenia a
następnie zmniejszyć moc palnika i dusić wszystko przez ok 15-20 min od czasu
do czasu mieszając. Gdy nadmiar wody odparuje a masa zacznie gęstnieć zdjąć
patelnie/garnek z gazu, przełożyć zawartość do blendera kielichowego i
zmiksować na gładki, jednolity mus. Można użyć także blendera ręcznego i zmiksować
mięso w wysokiej misce.
Przełożyć gotowy pasztet do czystego słoiczka, zakręcić i
odstawić do wystygnięcia a następnie trzymać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz