Czekoladowe Mini Babeczki Bezglutenowe (*SERIA FIT*)
Czekoladowe Mini Babeczki Bezglutenowe (*SERIA FIT*)
Mięciutkie, wilgotne w środku i niesamowicie pyszne mini
babeczki z mąki kokosowej to świetny pomysł na małe, co nieco do kawy, na
drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam do wypróbowania
Kaloryczność potrawy ( jedna babeczka: ok 35 g): 91 kcal
W tym: Białka 1.96 g | Tłuszcze 6.37 g | Węglowodany 8.62 g
( w tym cukry 1.90 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na ok 25 babeczek):
- 86 g mąki kokosowej
- 375 g czekoladowego mleka sojowego
- 2 jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g ksylitolu (można użyć cukru trzcinowego)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo do dekoracji:
- 6 kostek mlecznej czekolady
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować 25 foremek na
babeczki (najlepsze będą silikonowe, ale ostatecznie mogą być papierowe
papilotki).
W misce wymieszać ze sobą: mąkę kokosową, kakao, proszek do
pieczenia, oba aromaty, mleko sojowe i olej. Po dokładnym wymieszaniu powstanie
dość gęsta masa.
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie
połączyć obie masy ze sobą przy pomocy łopatki lub rózgi kuchennej.
Napełniać foremki masą po ok 2 łyżki na każdą foremkę.
Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min do tzw.,
suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wystudzone babeczki
delikatnie wyjąć z foremek i udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej
czekoladą. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu lub w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz