Czekoladowe Mini Babeczki Bezglutenowe (*SERIA FIT*)


Czekoladowe Mini Babeczki Bezglutenowe (*SERIA FIT*)

Mięciutkie, wilgotne w środku i niesamowicie pyszne mini babeczki z mąki kokosowej to świetny pomysł na małe, co nieco do kawy, na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam do wypróbowania

Kaloryczność potrawy ( jedna babeczka: ok 35 g): 91 kcal
W tym: Białka 1.96 g | Tłuszcze 6.37 g | Węglowodany 8.62 g ( w tym cukry 1.90 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na ok 25 babeczek):

- 86 g mąki kokosowej
- 375 g czekoladowego mleka sojowego
- 2 jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g ksylitolu (można użyć cukru trzcinowego)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo do dekoracji:

- 6 kostek mlecznej czekolady
- 6 kostek gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować 25 foremek na babeczki (najlepsze będą silikonowe, ale ostatecznie mogą być papierowe papilotki).

W misce wymieszać ze sobą: mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, oba aromaty, mleko sojowe i olej. Po dokładnym wymieszaniu powstanie dość gęsta masa.

W misie miksera ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie połączyć obie masy ze sobą przy pomocy łopatki lub rózgi kuchennej.

Napełniać foremki masą po ok 2 łyżki na każdą foremkę. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min do tzw., suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wystudzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu lub w lodówce.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty