Ciasto Dyniowo - Czekoladowe z Jabłkami
Ciasto Dyniowo – Czekoladowe z Jabłkami
Pyszne i niewymagające dużo pracy ciasto z dodatkiem dyni i
jabłek to idealna propozycja na poobiedni deser lub jako przekąska, którą można
zabrać do pracy lub szkoły. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 124 g ): 387 kcal
W tym: Białka 7.53 g | Tłuszcze 21.38 g | Węglowodany 41.22
g ( w tym cukry 19.61 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
(na 12 porcji):
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 150 g cukru trzcinowego
- 180 g tartej dyni
- 180 g oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu naturalnego greckiego
- 3 jabłka
- 60 g orzechów laskowych
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę (u mnie 35 x 35xcm) wyłożyć
papierem do pieczenia (spód i boki).
Pokrojone jabłka, startą dynię i rozdrobnione orzechy dodać do masy i całość ponownie dokładnie wymieszać.
Do foremki przelać ok 2/3 masy. Do pozostałej 1/3 dodać kakao i delikatnie wymieszać. Kakaową masę przy pomocy łyżki ułożyć na wierzchu jasnej masy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min
do tzw.: suchego patyczka.
Wystudzić na kratce i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i
dodać do gorącej śmietanki. Całość dokładnie wymieszać aż cała czekolada całkowicie
się rozpuści. Gotową polewę wylać na wierzch upieczonego ciasta i posypać
orzeszkami. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz