Batony Śniadaniowe (*SERIA FIT*)
Batony Śniadaniowe (*SERIA FIT*)
Batony śniadaniowe, zdrowe, pyszne i sycące. Idealne na
śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Ta przekąska sprawdzi
się, kiedy masz ochotę na coś pysznego i słodkiego. Można zabrać ją ze sobą
dosłownie wszędzie i zawsze. Polecam do wypróbowania
Kaloryczność potrawy (jednego batona ok. 50 g ): 250 kcal
W tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 16.32 g | Węglowodany 20.75 g ( w tym cukry 10.56
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
(na ok 26 batoników):
- 200 g płatków owsianych górskich
- 150 g miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów (bez skórki)
- 100 g suszonej żurawiny
- 80 g masła orzechowego bez soli – polecam masło firmy
Krukam
- 80 g orzeszków ziemnych bez soli
- 60 g blanszowanych płatków migdałowych
- 50 g masła
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 15 g poppingu z amarantusa
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia.
Masło, masło orzechowe, miód i syrop klonowy podgrzać w
garnuszku, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą a masa będzie płynna.
Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 15 min. Po tym
czasie obrać migdały ze skórki.
W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, popping z
amarantusa, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i żurawinę. Orzechy włoskie,
laskowe, ziemne i obrane ze skórki migdały umieścić w mikserze i krótko zmiksować,
aby rozdrobnić delikatnie wszystkie orzechy ( nie mając miksera po prostu
wszystkie orzechy posiekać na mniejsze kawałki). Dodać do pozostałych suchych
składników i całość wymieszać. Do mieszanki bakaliowej wlać wcześniej
przygotowany syrop i ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszać tak, aby
wszystkie składniki były obtoczone w syropie.
Gotową mieszankę wyłożyć na blachę, wyrównać oraz mocno
dociskając i uklepać, aby masa była równomiernie rozłożona. Uformować z masy
prostokątny blok o grubości ok 1,5 cm. Masę można także wyrównać przy pomocy
wałka do ciasta, lecz trzeba zrobić to z wyczuciem, aby masa nie popękała.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 25 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić w
chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia. Dopiero, gdy masa będzie
całkowicie zimna i twarda pokroić ją ostrym nożem na małe batony. Następnie przygotować
polewę.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W garnuszku zagotować śmietankę. Oba rodzaje czekolady
połamać na kawałki lub posiekać nożem. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i dokładnie
wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie jednolita i gładka.
Polewę przelać do dużego głębokiego talerza i w miarę szybko namaczać spód
każdego batonika w polewie (należy tę czynność wykonać dość sprawnie, gdyż
czekolada szybko będzie gęstnieć. W razie takiej sytuacji talerz z czekoladą
podgrzać nad garnkiem z gotującą się wodą). Batoniki odkładać na blaszkę
czekoladą do góry. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz