Wegetariańskie Spaghetti à la Bolognese z Tofu
Wegetariańskie Spaghetti à la Bolognese z Tofu
Dziś przedstawiam przepis na naprawdę pyszne Spaghetti à la Bolognese
w wersji wegetariańskiej, które w całości przygotowała tym razem moja 15-letana
córka. Sama osobiście na początku byłam dość sceptycznie nastawiona do tego przepisu,
ale efekt końcowy naprawdę bardzo miło mnie zaskoczył. Danie jest przepyszne.
Cała potrawa jest lekka i sycąca oraz w ogóle nie czuć charakterystycznego
posmaku tofu. Tofu przy odpowiedniej obróbce idealnie zastępuje mięso. Polecam
gorąco
Danie zakwalifikowanie
do kategorii – Obiad.
Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 328 g): 342 kcal
W tym: Białka 17.57 g | Tłuszcze 14.77 g | Węglowodany 32.82
g (w tym cukry 6.27 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki
(na 4 porcje):
- 400 g miękkiego naturalnego Tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (złocistej)
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 250 g makaronu pełnoziarnistego (Gniazda / Wstążki
tagliatelle)
Składniki na Sos Pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej i słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie Tofu:
Tofu rozgnieść widelcem na drobne kawałki. Dodać sos sojowy
i wszystkie przyprawy, wymieszać. Całość wrzucić na patelnie z mocno rozgrzaną
oliwą z oliwek i dusić przez ok 15 min od czasu do czasu mieszając. W miedzy
czasie dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik
rozgrzać do 190°C. Podsmażone tofu wysypać na blachę i równo rozprowadzić
po całej powierzchni (wyrównać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać
przez ok 20 min.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy.
Przygotowanie Sosu Pomidorowego:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub
przecisnąć przez wyciskacz do czosnku.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę,
smażyć chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki dodać do podsmażonej cebuli
(w przypadku pomidorów malinowych najpierw należy je sparzyć wrzątkiem
następnie obierać ze skórki, pokroić w kostkę i dopiero potem dodać do cebuli).
Dodać wszystkie przyprawy.
Sos dusić na średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów
trochę odparuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek. Wymieszać
Przygotowanie końcowe:
W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z informacją na
opakowaniu.
Do sosu pomidorowego dodać podsmażone tofu i całość
dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz