Torcik Czekoladowy z Cukinii z Musem Orzechowym
Torcik Czekoladowy z Cukinii z Musem Orzechowym
Bardzo polecam ten przepis do spróbowania. Torcik jest
pyszny, mocno kakaowy, wilgotny i dość oryginalny w smaku. Mus natomiast delikatny
i mocno orzechowy. Polecam.
Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 150 g ): 323 kcal
W tym: Białka 9.57 g | Tłuszcze 24.51 g | Węglowodany 23.79 g ( w tym cukry 2.50 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników
podanych w przepisie.
Składniki na ciasto:
- 65 g mąki kokosowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g ksylitolu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnia cukinia
- 6 dużych jaj
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek gorącej wody
Składniki na mus orzechowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek ksylitolu
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki pasty / masła orzechowego – polecam pastę z firmy
Krukam:
- 2 łyżki Krukamelli – zdrowszy odpowiednik Nutelli
- 1½ łyżki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady 80%
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o Ø
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód)
Do dużej misy przesiać mąkę kokosową i kakao. Dodać proszek do
pieczenia i sodę oczyszczoną, całość wymieszać.
W misie miksera jajka i ksylitol ubić na gęstą i puszystą
masę. Pod koniec ubijania cienką stróżką wlać olej i całość chwilę jeszcze
miksować.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć
nadmiar soku.
Następnie do masy jajecznej delikatnie wmieszać suche
składniki na przemian z tartą cukinią do całkowitego połączenia się składników.
Na koniec do masy dodać 6 łyżek gorącej wody i ponownie wymieszać.
Przelać masę do tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez 60 min do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na
kratce.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat
pozostawić w tortownicy i zapiąć obręcz. Następnie przygotować mus.
Przygotowanie musu:
W misie miksera umieścić jogurt naturalny i obie pasty
orzechowe. Całość ucierać na najwyższych obrotach miksera przez ok 5 min. W
szklance umieść żelatynę i dodać ok 2 łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszać,
aż cała żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żelatynę do masy
jogurtowej i raz jeszcze całość zmiksować przez ok 1 min. Masę umieścić na 15
min w lodówce.
W drugiej misie ubić śmietankę kremówkę z ksylitolem na
gęstą masę uważając, aby nie przebić śmietany.
Ubitą śmietanę przy pomocy łopatki delikatnie wmieszać do
masy jogurtowej do połączenia się obu mas.
Przygotowanie końcowe:
¾ musu wyłożyć na dolnym blacie ciasta i wyrównać. Mus
przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Pozostałą część musu wyłożyć na
wierzchu drugiego blatu i także wyrównać. Wstawić całość do lodówki na kilka
godzin a najlepiej na całą noc.
Na ok 1h przed podaniem ciasta przygotować polewę
czekoladową.
W garnuszku zagotować 50 ml śmietanki kremówki i dodać
posiekaną gorzką czekoladę. Całość dokładnie wymieszać, aż cała czekolada się
rozpuści a masa będzie gładka i jednolita.
Polewę wylać na stężały mus, udekorować wg własnego uznania
posiekanymi orzechami laskowymi lub ciasteczkami a następnie wstawić ciasto
ponownie do lodówki na ok 1 do 2 godzin.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz